De manier waarop een werkgever een reorganisatie uitvoert behoort tot de eigen beleidsvrijheid. De kantonrechter toetst slechts marginaal en mag zich niet uitlaten over de vraag binnen welke functiegroep bezuinigd moet worden of wanneer iemand voor een bepaalde functie in aanmerking komt.

Een werknemer verricht sinds 2004 redactiewerkzaamheden voor zijn werkgever. Wegens teruglopende omzet en te weinig werk op de redactie kiest de werkgever ervoor om het aantal redacteuren terug te brengen. De werkgever verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een redacteur. De werknemer voert verweer. De vraag is of juist de functie van deze werknemer dient te vervallen.

 

Voorwaardelijke ontbinding arbeidsovereenkomst

De kantonrechter acht inkrimping van het personeelsbestand noodzakelijk. Hoe de werkgever vervolgens een reorganisatie uitvoert, behoort tot zijn beleidsvrijheid. De kantonrechter toetst slechts marginaal en mag zich niet uitlaten over de functiegroep waarbinnen bezuinigd dient te worden. Daarnaast ziet artikel 7:648 BW niet op onderscheid in de mogelijkheid om voor een bepaalde functie in aanmerking te komen. De rechter gaat dus niet over de vraag of de functies redacteur en eindredacteur uitwisselbaar zijn. De werknemer is binnen de groep redacteuren degene met het kortste dienstverband. Zijn functie komt dan ook voor verval in aanmerking. De arbeidsovereenkomst wordt voorwaardelijk ontbonden, onder toekenning van een vergoeding aan de werknemer. De vergoeding is pas opeisbaar als onherroepelijk vaststaat dat tussen partijen een arbeidsovereenkomst bestaat.

 

Kantonrechter Groningen, 17 maart 2010, LJN: BL8019

 

Tip: Als ondernemer kunt u zelf bepalen hoe een noodzakelijke reorganisatie wordt doorgevoerd. Deze beslissing behoort tot de beleidsvrijheid van de ondernemer.