Disfunctioneren, verzuim en arbeidsongeschiktheid en natuurlijk ontslag; deze arbeidsrechtelijke onderwerpen komen ieder jaar terug en kunnen dan ook steeds weer op jullie aandacht rekenen. Dit jaar zo ook weer voor het thema langer doorwerken. De 10 best gelezen arbeidsrechtblogs op een rij.

1. Arbeidsovereenkomst met AOW-gerechtigde werknemer: de juridische consequenties

Een arbeidsovereenkomst met een werknemer die de AOW-leeftijd bereikt, eindigt niet automatisch, tenzij dit in de individuele arbeidsovereenkomst of in de cao is bepaald. Dan is er dus expliciet een pensioenontslagbeding opgenomen. Als de arbeidsovereenkomst, nadat de werknemer de AOW-leeftijd heeft bereikt, wordt voortgezet is het verstandig een nieuwe arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te sluiten. Wat zijn daarvan de juridische consequenties en hoe zit het met de loondoorbetalingsverplichting bij ziekte?

Lees verder

2. Cosmetische ingreep: verlof of verzuim? 

Een werknemer wil een maagverkleining ondergaan. Volgens de leidinggevende is dit een cosmetische ingreep en moet de werknemer hiervoor vakantiedagen of onbetaald verlof opnemen. Maar de praktijk is genuanceerder.

Lees verder

3. Disfunctioneren werkneemster of verwijtbaar handelen werkgever? 

Bij Hogeschool InHolland stapten meerdere werknemers naar de vertrouwenspersoon om te klagen over hun leidinggevende. Er zou sprake zijn van een angstcultuur en een onveilige werkomgeving. Zonder de meldingen te onderzoeken en zonder hoor- en wederhoor toe te passen, werd de leidinggevende direct een verbeterplan opgelegd. Was dit terecht of heeft de werkgever hierdoor verwijtbaar gehandeld?

Lees verder

4. Houdt ontslag op staande voet vanwege racistische uitlatingen stand? 

Onlangs is een werkneemster op staande voet ontslagen omdat zij zich schuldig had gemaakt aan meerdere racistische opmerkingen tegen een collega op de werkvloer. De rechtbank Rotterdam vernietigde het ontslag op staande voet vervolgens. Opmerkelijk aldus advocaat Lieve Holterhues gezien de huidige tijdsgeest.

Lees verder

5. Veel gestelde vragen over zieke medewerkers en vakantie 

Mag een (langdurig) zieke werknemer gewoon op vakantie? En wat gebeurt er als een werknemer zich ziekmeldt vanaf het vakantieadres? De meest gestelde vragen over vakantie en ziekte kort toegelicht.

Lees verder

6. Arbeidsovereenkomst eindigt automatisch na 104 weken arbeidsongeschiktheid – Enkele misverstanden rondom 2 jaar ziekte –

Als UWV toestemming verleent de arbeidsovereenkomst op te zeggen hoeft werkgever niet de (volledige) opzegtermijn te hanteren want er is immers toch geen loonbetalingsplicht meer na 104 weken ziekte. Is dat wel zo? Rondom twee jaar ziekte van een medewerker bestaan nogal wat misverstanden. Advocaat arbeidsrecht Pascal Besselink legt uit hoe het wel zit.

Lees verder

7. Gelijktrekken van arbeidsvoorwaarden na fusie of overname? Houd rekening met deze juridische aspecten 

Werkgevers worden na een fusie of overname vaak geconfronteerd met werknemers met verschillende arbeidsvoorwaardenpakketten. Collega’s worden dan anders beloond voor hetzelfde werk, wat veelal leidt tot scheve gezichten binnen de organisatie. Harmonisatie van arbeidsvoorwaarden kan dan gewenst zijn. In deze blog lees je met welke juridische aspecten je als werkgever hierbij rekening moet houden.

Lees verder

8. Loonopschorting en loonstop bij zieke werknemer onterecht. Kantonrechter heft de maatregelen op 

Zieke werknemers moeten volledig meewerken aan hun re-integratie. Als ze zich niet houden aan hun re-integratieverplichtingen, kunnen werkgevers als pressiemiddel de loondoorbetaling opschorten of stopzetten. Een ingrijpende maatregel, die niet zomaar mag worden opgelegd. Zo oordeelde onlangs ook de kantonrechter van de Rechtbank Midden-Nederland.

Lees verder

9. Wat je moet weten als je medewerker langdurig ziek is 

Soms wordt een medewerker niet (snel) beter en is terugkeer naar de eigen functie niet realistisch meer. Dan komen onder andere tweede spoor en einde dienstverband in zicht. Zowel in het eerste als in het tweede ziektejaar zijn er een paar belangrijke momenten. In dit blog lees je waar je op moet letten.

Lees verder

10. Aandachtspunten bij beëindiging arbeidsovereenkomst vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid 

Arbeidsongeschikte medewerkers hebben een kwetsbare positie. Het uitgangspunt van de wetgeving en rechtspraak is dan ook dat zij meer bescherming moeten krijgen dan de arbeidsgeschikte, gezonde werknemer. Tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid geldt daarom een opzegverbod. Ook zijn er vanuit de Wet verbetering poortwachter zowel voor de werkgever als de werknemer verplichtingen.

Lees verder