Een werkgever wordt wegens bedrijfseconomische redenen genoodzaakt tot ontslag van al zijn werknemers. In het kader van de beëindiging van het dienstverband biedt de werkgever een werkneemster tot tweemaal toe een ontslagvergoeding van € 60.000 aan. De werkneemster wijst dit aanbod af.

De werkgever vraagt en verkrijgt vervolgens een ontslagvergunning voor de werkneemster en zegt de arbeidsovereenkomst op. De werkneemster stelt dat er sprake is van kennelijk onredelijke opzegging en vordert schadevergoeding van de werkgever. 

 

Ernstige gevolgen opzegging

De kantonrechter stelt vast dat de werkgever de arbeidsovereenkomst op goede gronden heeft opgezegd. Ook in zo’n situatie kan een opzegging van de arbeidsovereenkomst echter kennelijk onredelijk zijn en de werkgever daardoor schadeplichtig maken. Dat zal het geval zijn als – mede gelet op de voor de werknemer getroffen voorzieningen – de gevolgen van de opzegging voor de werknemer te ernstig zijn in vergelijking met het belang van de werkgever bij opzegging.

 

Werkgever niet schadeplichtig

Naar het oordeel van de kantonrechter is hier van een dergelijke situatie echter geen sprake. De werkgever heeft namelijk een passende voorziening voor de werkneemster getroffen door haar een vergoeding van € 60.000 aan te bieden. Door dit aanbod te doen heeft de werkgever de eventuele kennelijke onredelijkheid van de opzegging weggenomen.

 

Vordering afgewezen

Dat de werkneemster die aangeboden vergoeding heeft afgewezen komt voor haar eigen rekening. Nu de opzegging alleen al als gevolg van de getroffen voorziening niet kennelijk onredelijk is, wijst de kantonrechter de vorderingen van de werkneemster af.

 

Kantonrechter Dordrecht, 22 april 2010, LJN: BM2702

 

Tip: Hoewel het UWV geen ontslagvergoedingen toekent, kan het toch verstandig zijn om in het kader van een ontslagprocedure aan de overtollige werknemer een redelijke vergoeding aan te bieden. Zo voorkomt u kennelijk onredelijke opzeggingprocedures.