Een werkneemster heeft een 90 minuten durend gesprek met haar werkgever over de komst van een nieuwe storemanager. Tijdens het gesprek maakt de werkneemster hier bezwaar tegen, omdat zij deze functie nu bekleedt. Ze geeft aan ander werk te kunnen krijgen en per direct te willen stoppen met haar werk, om vervolgens haar sleutels van de winkel in te leveren en zoenend afscheid te nemen van diverse collega’s. Na dit gesprek meldt zij zich ziek.
Opzegging van de arbeidsovereenkomst niet duidelijk
Volgens de werkgever is hiermee sprake van opzegging van de arbeidsovereenkomst. Volgens de kantonrechter niet. Er was volgens hem geen sprake van het duidelijk verwoorden dat de werkneemster per direct ontslag nam. Van de in de rechtspraak vereiste duidelijke en ondubbelzinnige wilsuiting van de werknemer die gericht is op het einde van de arbeidsovereenkomst was geen sprake. Dus duurt de arbeidsovereenkomst voort en moet de werkgever salaris doorbetalen.
Ook in een geval als dit, met een groot aantal aanwijzingen die duiden op de wens van de werkneemster te willen vertrekken, dient de werkgever te verifiëren of de werknemer wel écht de arbeidsovereenkomst wil opzeggen. Werknemers worden beschermd tegen soms in een opwelling gedane uitlatingen en handelingen. Een werkgever mag er dus niet te snel op vertrouwen dat de arbeidsovereenkomst en daarmee de loondoorbetaling tot een einde is gekomen.
Kantonrechter Enschede, 13 april 2012, LJN: BW2476