De nieuwe Europese richtlijn voor versoepeling van arbeidstijden zet de deur open voor uitbuiting van werknemers. Deze maakt het namelijk makkelijker personeel langer dan 48 uur per week te laten werken. Dat zei PvdA-Europarlementariër Jan Cremer maandag, zo meldt De Telegraaf.

Het Europees Parlement bespreekt de nieuwe werktijdenrichtlijn deze week. Lidstaten die dat willen, kunnen in de wet opnemen dat bedrijven van dat maximum van 48 uur kunnen afwijken. Cremer vreest dat werkgevers hun personeel dan onder druk zetten om maar akkoord te gaan met langere werkweken.

 

Vrije tijd?

Bovendien wordt ook de regeling voor wachtdiensten ongunstiger voor werknemers, zegt Cremers. Wachtdiensten op het werk, bijvoorbeeld voor artsen of brandweerlieden, worden straks als vrije tijd aangemerkt. Maar in cao’s kunnen werkgevers en werknemers afspreken dat de wachttijd toch meetelt als werktijd. 

 

Wanneer is wachttijd arbeidstijd?

Het criterium of een wachtdienst (in de gezondheidszorg bijvoorbeeld) dient te worden aangemerkt als werktijd, of als rusttijd, ligt op de fysieke aanwezigheid van de werknemer op de werkplek. Bij een fysieke aanwezigheid heeft de werknemer immers in mindere mate de vrijheid zijn eigen tijd in te delen en dit, indien aangemerkt als rusttijd, conflicteert met de in Europees recht geldende opvattingen met betrekking tot rusttijd en arbeidstijd.