Op voorstel van de VVD worden kleine bedrijven voorlopig ontzien bij de nieuwe ontslagregeling. Het voorstel van de liberalen kleine werkgevers bij ontslag goedkoper uit te laten zijn, vindt steun van PvdA en ChristenUnie en mogelijk ook van andere fracties.

VVD-Kamerlid Van Nieuwehuizen diende bij de behandeling van de Wet Werk en Zekerheid op 12 februari j.l. een amendement in.

De VVD steunt weliswaar het plan van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken de ontslagvergoeding die bedrijven aan ontslagen medewerkers moeten betalen vanaf 1 juli 2015 te beperken tot maximaal 75.000 euro, maar vindt dat kleine werkgevers moeten worden ontzien. De liberalen zijn bang dat werkgevers met minder dan 25 werknemers in de huidige wankele economische situatie dat bedrag niet kunnen missen zonder in financiële problemen te komen.

Overbruggingsregeling

De VVD heeft voorgesteld voor deze categorie werkgevers een overbruggingsregeling tot 2020 te realiseren. Een regeling die de ontslagvergoeding voor kleinere bedrijven lager laat uitvallen dan die door de minister is voorgesteld. De door Van Nieuwenhuizen voorgestelde overgangsregeling geeft het midden- en kleinbedrijf volgens haar ‘meer lucht’.

Nota bene

Binnen het nieuwe ontslagstelsel dat per 1 juli 2015 moet ingaan, is de transitievergoeding opgenomen (zie het bericht ‘Opbouw transitievergoeding in sociaal akkoord uitgelegd’). Dit is een vergoeding die na ontslag moet worden uitgekeerd aan alle werknemers die ten minste voor twee jaar een contract hebben. Het geld moet worden gebruikt voor scholing of om de overstap te maken naar een andere baan. Grote winst voor werkgevers is dat zij voortaan veel beter kunnen inschatten wat er op hen afkomt aan kosten bij ontslag. Nu krijgen werknemers bij ontslag vaak een gouden handdruk. Een vergoeding van een oudere werknemer kan via de kantonrechter, beter bekend als de kantonrechtersformule, zelfs zomaar in de tonnen lopen.

Seminar Ontslagrecht en ontslagvergoeding 2014

Hoe werkt het in de praktijk? Meer info