Als een statutair directeur een vijandig bod doet om de onderneming over te nemen, wordt hij geschorst. Vervolgens wordt hij tijdens de vergadering van aandeelhouders vanwege het bod en andere verwijten op staande voet ontslagen. De directeur start hierop een kort geding voor doorbetaling van zijn loon.

De directeur is uitgenodigd voor de algemene vergadering van aandeelhouders (ava) waar zijn ontslag behandeld zal worden. Omdat hij bij brief al verweer heeft gevoerd gaat hij niet naar de vergadering. Uit de notulen blijkt dat tijdens de vergadering de directeur ook nog andere verwijten worden gemaakt.

 

Op grond van het bod en de andere verwijten is de directeur op staande voet ontslagen. Zo zou de directeur arbeidsovereenkomsten van werknemers hebben beëindigd onder het betalen van een vergoeding, waarna deze werknemers bij een andere onderneming konden gaan werken waar de directeur ook belangen in zou hebben.

 

Loondoorbetaling door gebrek aan verweer

De Rechtbank Arnhem beslist tot vernietiging van het besluit van de ava. De directeur had zich moeten kunnen verweren tegen de andere verwijten die hem worden gemaakt. Het is niet redelijk dat de directeur mede op staande voet wordt ontslagen voor verwijten die pas tijdens de vergadering bekend worden, terwijl hij op deze vergadering niet aanwezig was.

 

Bovendien is het ontbreken van de commissaris van de onderneming tijdens de ava in strijd met een dwingendrechtelijke regel. Dit leidt ook tot vernietiging van het besluit van de ava. Het loon van de directeur moet worden doorbetaald.

 

Rechtbank Arnhem, 1 juni 2011, LJN: BQ8301