Deze maatregel vloeit voort uit het wetsvoorstel Werk en Zekerheid (ligt nog ter beoordeling bij de Eerste Kamer) en geldt alleen voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd van zes maanden of langer. Is er sprake van een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor een bepaald project of een arbeidsovereenkomst bij intreden van een bepaalde gebeurtenis (bijvoorbeeld vervanging van een zwangere werkneemster), dan hoeft u zich niet te houden aan de verplichte aanzegtermijn. In deze situatie is het immers moeilijk voorafgaand aan het tijdelijk contract al een einddatum te bepalen.
Sanctie
Overschrijdt u het aanzegtermijn, dan kan dat u een vergoeding van een maandsalaris naar rato kosten. Stel u bent een week te laat, dan moet u de werknemer een week salaris uitbetalen. De werknemer moet hier dan wel zelf binnen twee maanden na het einde van het contract een beroep op doen.
Tip
Vergeet niet bij tijdelijke arbeidscontracten die u verlengt, de voorwaarden te vermelden. Als u dat niet doet, dan gelden de ‘oude’ voorwaarden.
Nota bene
Per 1 juli 2014 wordt niet alleen de aanzegtermijn ingevoerd, ook vervallen per die datum de proeftijd en het concurrentiebeding in arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. Het wetsvoorstel Werk en Zekerheid ligt nog ter beoordeling bij de Eerste Kamer.
Seminar Ontslagrecht en ontslagvergoeding 2014
Arbeidsovereenkomsten tussen werkgevers en werknemers eindigen op verschillende manieren. Dit seminar behandelt alle mogelijke beëindigingsvormen. Meer info >