Een werknemer is op 1 januari 1991 als machine operator in dienst getreden bij Walki. In 2005 hebben zich tussen hem en een collega (hierna: Albregt), met wie hij in een ploeg samenwerkte, problemen voorgedaan. Hierop heeft Walki de heer Albregt overgeplaatst naar een andere ploeg. Daarmee is de ruzie echter niet opgelost.

In 2008 is de werknemer langdurig uitgevallen voor zijn werkzaamheden wegens psychische en lichamelijke klachten, omdat hij te kampen had met ‘problemen in de agressie regulatie’.

Op 19 oktober 2010 heeft wederom een incident plaatsgevonden tussen de werknemer en Albregt. Werknemer zou hebben gespuugd, terwijl Albregt de werknemer al geruime tijd zou treiteren.

Op 13 september 2012 heeft tijdens een ploegenwissel tussen de werknemer en Albregt een handgemeen plaatsgevonden, waarbij werknemer een rol tape tegen de rug van Albregt heeft gegooid en hem met een houten balk heeft geslagen. Albregt heeft hierop eerst een stanley-mes en later een ander mes in zijn hand genomen.

Op 17 september 2012 – nadat alle betrokkenen waren gehoord door de werkgever – heeft de werkgever beide kemphanen geschorst. Bij brief van 18 september 2012 heeft Walki aan de werknemer meegedeeld dat bij de kantonrechter een ontbindingsverzoek wordt ingediend.

 

Overtreding Arbeidsomstandighedenbesluit

Op 19 oktober 2012 heeft de Inspectie SZW op verzoek van de werknemer een inspectie uitgevoerd bij Walki. Op 22 oktober 2012 heeft de Inspectie onder meer gerapporteerd: “Uw werkgever beschikt niet over beleid gericht op het voorkomen en het beperken van psychosociale arbeidsbelasting van de medewerkers. Ongewenste (onderlinge) omgangsvormen, zoals (seksuele) intimidatie, discriminatie en pesten, maken hier onderdeel van uit. Dit is een overtreding van het Arbeidsomstandighedenbesluit.”

 

Walki verzoekt ontbinding van de arbeidsovereenkomst met de werknemer, primair wegens een dringende reden en subsidiair wegens veranderingen in de omstandigheden. De werknemer heeft zich hiertegen verweerd.

 

Geen gewichtige redenen voor beëindiging

Over de vraag wie de vechtpartij is begonnen verschillen partijen van mening. Volgens Walki is werknemer de aanstichter geweest, volgens werknemer was het Albregt. De beantwoording van die vraag wordt door de kantonrechter echter in het midden gelaten.

Waar het volgens de kantonrechter met name om gaat, is of het incident op 13 september 2012 werknemer dusdanig ernstig kan worden aangerekend, dat daarom zijn langdurige dienstverband moet worden beëindigd. Niet in geschil is dat tussen de werknemer en Albregt al langer een verstoorde arbeidsrelatie bestaat en dat Walki daarvan op de hoogte was. Verder staat vast dat de werknemer nog nooit dergelijk agressief gedrag tegen Albregt of enige andere medewerker van Walki heeft vertoond, terwijl niet is uit te sluiten dat zijn stelling dat hij door Albregt werd geprovoceerd, juist is. 

Te vergaande maatregel

Mede in aanmerking genomen dat gesteld noch gebleken is dat Walki voldoende adequate maatregelen heeft genomen om de – al gedurende lange tijde verstoorde –  arbeidsrelatie tussen de werknemer en Albregt te normaliseren, oordeelt de kantonrechter dat ontbinding van de arbeidsovereenkomst met een werknemer die al 22 jaar zijn werkzaamheden naar tevredenheid van Walki heeft verricht, een te vergaande maatregel is.

De kantonrechter komt dan ook tot de conclusie dat er geen gewichtige redenen bestaan om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, zodat het verzoek van Walki wordt afgewezen.

 

Rechtbank Haarlem, 14 november 2012, LJN: BY6632

 

Tip

Laat een verstoorde arbeidsrelatie tussen collega’s niet doorsluimeren, maar pak deze direct aan door met beide collega’s in gesprek te gaan om de relatie te normaliseren.