Een werknemer zegt zijn arbeidsovereenkomst met zijn werkgever op tegen 1 juli 2010 om per diezelfde datum in dienst te treden bij een concurrerende onderneming. De werkgever is van mening dat het de werknemer niet is toegestaan om bij de concurrent in dienst te treden op grond van het van kracht zijnde (non) concurrentiebeding.  

Op 12 december 2005 is de werknemer voor bepaalde tijd in dienst getreden bij werkgever in de functie van medewerker Marketing. Op deze arbeidsovereenkomst is een concurrentiebeding van toepassing, dat is overeengekomen in het bedrijfsreglement. Het beding verbiedt de werknemer binnen twee jaar na beëindiging van het dienstverband te werken bij een gelijk(soortig)e onderneming. Op 12 december 2006 hebben partijen een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd gesloten, waarbij de werknemer de functie van manager Marketing en Sales gaat bekleden. In de nieuwe arbeidsovereenkomst verklaart de werknemer zich akkoord met het in december 2005 ondertekende bedrijfsreglement, maar het reglement zelf is niet bij de arbeidsovereenkomst gevoegd.

 

Concurrentiebeding heeft geldigheid verloren

De kantonrechter te Middelburg oordeelt dat de functie per 12 december 2006 ingrijpend is gewijzigd. De kantonrechter acht voorts in kort geding aangetoond dat door de gewijzigde functie het beding zwaarder op de werknemer is gaan drukken. Hierdoor heeft het op 12 december 2005 gesloten concurrentiebeding zijn geldigheid verloren en had het beding opnieuw schriftelijk moeten worden overeengekomen.

 

Concurrentiebeding belemmering voor werknemer

Hiertoe overweegt de kantonrechter onder meer dat de onderneming van werkgever sinds 2005 is gegroeid en dat deze uitbreiding mede aanleiding is geweest voor de benoeming van de werknemer in de nieuwe functie. Het is niet aannemelijk dat de carrièremove al was voorzien in december 2005. Daarnaast is volgens de kantonrechter gebleken dat het concurrentiebeding een belemmering vormt voor de werknemer om elders in zijn specifieke vakgebied een nieuwe, gelijkwaardige werkkring te vinden. Hierbij speelt enerzijds de opleiding van de werknemer een rol, anderzijds de ruime duur en de niet beperkte geografische werking van het beding.

 

Schriftelijkheidsvereiste

De werkgever stelt dat het beding wel opnieuw schriftelijk is overeengekomen. De kantonrechter is echter van mening dat niet aan het schriftelijkheidsvereiste is voldaan, aangezien het bedrijfsreglement niet in schriftelijke vorm is bijgevoegd bij de arbeidsovereenkomst van 12 december 2006.

 

Sector kanton Rechtbank Middelburg, 23 augustus 2010, LJN: BP5331

 

Tip

Het is raadzaam om een concurrentiebeding telkens opnieuw schriftelijk in de arbeidsovereenkomst op te nemen en niet slechts in een personeelsreglement. Dan bent u alle discussie voor