Meer dan driehonderd bedrijven moeten de WW-gelden terugbetalen aan het UWV. Deze bedrijven hebben hun werknemers eerder ontslagen dan dat de WW-deeltijdregeling toestaat. De regeling moest Nederlandse bedrijven helpen de recessie door te komen.

Minister Donner van Sociale Zaken heeft dit afgelopen maandag aan de Tweede Kamer gemeld. Donner ontkent dat deze bedrijven hebben gesjoemeld met de deeltijd-WW, zoals in sommige media werd gesuggereerd. Volgens Donner hebben de bedrijven zich niet aan de regeling gehouden vanwege het uitblijvend economisch herstel.

Regeling deeltijd-WW

De deeltijd-WW was een tijdelijke maatregel om bedrijven door de recessie te helpen. Deze regeling maakte het mogelijk om personeel tijdelijk korter te laten werken op kosten van het UWV. Op deze manier hoefde de werkgever alleen de daadwerkelijk gewerkte uren te betalen, voor de niet-gewerkte uren kregen de deeltijdwerkers een deeltijd-WW uitkering.

 

Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden om de deeltijd-WW te ontvangen. Bedrijven die werknemers opgeven voor een deeltijd-WW moeten minstens drie maanden na afloop van de regeling in dienst worden gehouden. Dit omdat bedrijven anders misbruik konden gaan maken van de regeling. Een groot aantal bedrijven hield zich niet aan deze voorwaarden en moest de WW-gelden terugbetalen aan het UWV.

 

Afzien van terugvordering

In april 2009 is deze regeling ingevoerd en sindsdien hebben er ongeveer 6.800 ondernemingen gebruik van gemaakt. In totaal zijn er zeventigduizend medewerkers aangemeld voor de deeltijd-WW.

Donner meldt aan de Kamer dat het UWV 306 bedrijven heeft teruggevorderd. In totaal ging dat om 544 ontslagen werknemers. Daarvan zijn 150 gevallen nog in behandeling en van 388 gevallen heeft het UWV afgezien van terugvordering omdat het bedrijf failliet ging. In totaal verloren 3751 werknemers alsnog hun baan na de vereiste drie maanden na afloop van de regeling.