Bedrijven zien de kosten stijgen en zijn daardoor genoodzaakt ontslagrondes door te voeren. UWV-econoom Rob Witjes: "Het aantal reorganisaties zit nu weer op het niveau van voor de coronacrisis."

Volgens Rabobank-econoom Nic Vrieselaar zijn de ontslagrondes vooral te wijten aan de gestegen kosten voor bedrijven en het afkoelen van de economie. “De afgelopen jaren draaide de economie zeer goed. We kwamen uit de lockdown en zijn meer gaan uitgeven. Daar kwam bij dat de werkloosheid laag was en het personeelstekort groot,” zo verklaart Vrieselaar aan Nu.nl.

‘Bedrijven zullen veel moeite blijven doen om hun gewaardeerde krachten te behouden’

Maar de rentes en de lonen liggen inmiddels een stuk hoger. Hierdoor zijn bedrijven meer geld kwijt aan leningen en personeel. De verwachting van de Rabobank is dan ook dat de werkloosheid dit jaar wat oploopt en gemiddeld rond de 4 procent uitkomt. Maar dat is historisch gezien nog steeds laag aldus de Rabobank-econoom.

Meer faillissementen en uitkeringen

Ook het UWV ziet een stijging van het aantal reorganisaties: ze kregen afgelopen jaar 188 meldingen binnen van bedrijven die meer dan 20 mensen in een regio wilden ontslaan. Dit is ten opzichte van 2022 een grote stijging. Toen waren het een historisch klein aantal, namelijk 128. 

Ook verwacht UWV-econoom Rob Witjes dat het aantal mensen met een uitkering omhooggaat. Dit omdat men er momenteel iets langer over doet om een nieuwe baan te vinden. “Maar we worden niet nerveus”, zegt Witjes tegen Nu.nl. “Bedrijven zullen veel moeite blijven doen om hun gewaardeerde krachten te behouden.”