De Hoge Raad heeft vrijdag 27 november 2009 uitspraak gedaan over de hoogte van een vergoeding bij kennelijk onredelijk ontslag. Naar deze uitspraak is door arbeidsrechtelijk Nederland met spanning uitgekeken.

De Hoge Raad is van oordeel dat een ontslag op basis van een door het UWV WERKbedrijf verleende toestemming alleen kennelijk onredelijk is als de werknemer een vergoeding krijgt.  Van een vergoeding op grond van art. 7:681 BW kan pas sprake zijn als aan de hand van alle omstandigheden is vastgesteld dat het ontslag kennelijk onredelijk is. Is dit eenmaal vastgesteld, dan moet de schade door de rechter worden bepaald volgens de daarvoor geldende regels.

Geen kantonrechtersformule

De voorspelbaarheid van rechterlijke beslissingen over de vergoeding bij kennelijk onredelijk ontslag is volgens de Hoge Raad vooral afhankelijk van de wijze waarop rechters inzicht geven in de factoren die een rol spelen. Harmonisatie is mogelijk door de factoren duidelijk te benoemen en inzichtelijk te maken welke financiële consequenties daaraan worden verbonden. Bij het vaststellen van een vergoeding voor de schade mag dus niet de kantonrechtersformule worden toegepast. Deze wordt enkel toegepast bij ontbindingszaken waarbij een vergoeding naar billijkheid wordt vastgesteld.

 

Geleden schade

De vergoeding bij kennelijk onredelijk ontslag is een vergoeding wegens geleden schade. Met deze uitspraak maakt de Hoge Raad voorlopig een einde aan de discussie over het bij kennelijk onredelijk ontslag-zaken hanteren van de ABC-formule, XYZ-formule en eventuele kortingen van 30 procent of een correctiefactor van 0,5.

Hoge Raad, 27 november 2009, LJN: BJ6596