Diefstal is de belangrijkste reden voor ontslag op staande voet in Nederland. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant van alle bijna 200 gepubliceerde staande voet rechtszaken over de afgelopen twaalf maanden. Hoe ziet de complete top 10 eruit?

Behalve diefstal (18 procent van de ontslaggevallen) leiden ook fraude en conflicten over de re-integratie van zieke werknemers (elk 12 procent) relatief vaak tot ontslag op staande voet. Ontslag op staande voet is het geval bij een op de 55 beëindigde arbeidsovereenkomsten, blijkt uit een enquête van TNO onder ruim zevenduizend werkgevers. Het werkelijke aantal ligt mogelijk hoger, omdat werkgevers het ontslag op staande voet dikwijls intrekken als ze eenmaal een schikking hebben gesloten met een werknemer. Werkgevers gebruiken ontslag op staande voet namelijk vaak als openingsbod met het oog op onderhandelingen met een niet langer gewenste werknemer.

Top 10 belangrijkste redenen:

  1. Diefstal
    Bij diefstal gaat het vaak om zogeheten ‘bagateldelicten’, waarbij werknemers op staande voet ontslagen worden voor het stelen van relatief weinig waardevolle spullen. Zo werden een Action-medewerkster, een schoonmaakster en een garagebediende op staande voet ontslagen voor het stelen van respectievelijk een zak chips, een pak koekjes en een turboslang.
     
  2. Fraude
    In één op de acht ontslagen op staande voet is (vermeende) fraude de aanleiding, bijvoorbeeld in het geval van de Holland Casino-croupier die aan de roulette- en puntobancotafel onder een hoedje speelde met een gokker en zijn werkgever zo bijna 20 duizend euro armer maakte.
     
  3. Niet meewerken aan re-integratie (bijvoorbeeld na een ziekte of burn-out)
    Zo werd een zieke werknemer van een groothandel in autogereedschap op staande voet ontslagen nadat zijn baas hem voorbij had zien komen op beelden van een Limburgse tv-zender. Daarop was hij in actie te zien als kok tijdens een benefietavond van een Indonesisch restaurant. Vlak daarvoor had hij zijn baas nog bezworen dat hij het gezien zijn ziekte niet kon maken om op de benefietavond te werken.
     
  4. Disfunctioneren
    Voorbeeld: een beveiliger die een paar minuten wegdommelde tijdens zijn dienst.
     
  5. Concurreren met de werkgever (bijv. klanten stelen)
  6. Geweld of bedreiging
  7. Werkweigering
  8. Misbruik van data (bijv. ongeoorloofd inzien van medisch dossier)
  9. Kritiek op werkgever
  10. Overig (o.a. alcoholmisbruik, roken tijdens werk)