Een werknemer werkt bij een houthandel die wordt overgenomen door een concern waarbij de houthandel als aparte vennootschap blijft bestaan. Bij herstructurering van het concern wordt het personeel uit de vele vennootschappen ondergebracht in twee personeelsvennootschappen. Na enkele jaren protesteert de werknemer tegen deze ‘nieuw’ ontstane situatie.

Met een brief zijn de werknemers door het concern van de herstructurering en de overgang naar de personeels bv op de hoogte gebracht. De arbeidsvoorwaarden, standplaats en werkplek zijn verder niet veranderd. Op alle daarna door de werknemer ontvangen loonspecificaties, jaaropgaven en pensioenoverzichten staat de naam van de personeels bv. Naar aanleiding van een reorganisatie waarbij de arbeidsovereenkomst van de werknemer is ontbonden, is hij gaan protesteren tegen de overgang naar de personeels bv.

 

Stilzwijgende instemming

De kantonrechter beslist dat normaal gesproken bij gebreke van een formele overgang van onderneming, een contractsovername noodzakelijk was, en dus de instemming van de werknemer. Een dergelijke contractsovername kan ook stilzwijgend worden aanvaard, wat kan worden afgeleid uit het jarenlang zonder tegenspraak accepteren van de veranderde situatie. De werkgeefster mocht er in de gegeven omstandigheden in redelijkheid op vertrouwen dat de werknemer geen bezwaren had. Bovendien betrof het slechts een formele herlocatie waarbij de formele band met het concern bleef bestaan.

 

Rechtbank Haarlem, sector kanton, 12 mei 2011, LJN: BQ4250

 

Tip

Bij overgang van werknemers naar een personeels bv is het raadzaam dit schriftelijk met de werknemer vast te leggen.