Als twee werknemers overstappen naar de concurrent, en al snel hun collega’s volgen, stelt hun ex-werkgever dat zij en de nieuwe werkgever verantwoordelijk zijn voor zijn omzetverlies.

Twee werknemers van een grote import-/exportonderneming in aardappelen, groente en fruit zeggen hun arbeidsovereenkomst zonder concurrentiebeding op om in dienst te treden bij een nieuwe concurrerende onderneming. Zes andere werknemers die van het vertrek op de hoogte worden gesteld zeggen ook hun arbeidsovereenkomst op om bij de nieuwe onderneming in dienst te treden. Dit voorbeeld wordt door nog meer personeelsleden gevolgd zodat binnen twee maanden in totaal 50 werknemers zijn overgestapt. Onder de werknemers het volledige commerciële team en alle loodsvoormannen. Een gedeelte van de leveranciers maakt ook de overstap. Dit heeft een omzetverlies voor de ex-werkgever  tot gevolg van 50 miljoen euro.

 

Vordering wegens onrechtmatige concurrentie

De ex-werkgever vordert van de eerste twee werknemers en hun nieuwe werkgever een bedrag van bijna 16 miljoen euro op grond van onrechtmatige concurrentie. De Rechtbank te Rotterdam beslist dat ondanks de grote gevolgen voor de ex-werkgever op zichzelf nog geen sprake is van onrechtmatige concurrentie. De werknemers zijn niet gebonden aan een concurrentiebeding en dus staat het hen in beginsel vrij om in concurrentie te treden.

 

Niet gebonden aan relatie- of concurrentiebeding

De werknemers die zijn overgestapt hebben zichzelf massaal en spontaan gemeld. Een verplichting voor de nieuwe werkgever om deze werknemers te weigeren bestaat niet. Overgestapte werknemers staat het vrij om aan hun contacten bij klanten en leveranciers te melden dat zij een overstap hebben gemaakt. Zijn de overgestapte werknemers niet gebonden aan een relatie- of concurrentiebeding dan mogen zij na het einde van de arbeidsovereenkomst met die personen contacten onderhouden. De vordering wordt afgewezen.

 

Tip

Van onrechtmatige concurrentie is pas sprake als op stelselmatige wijze het duurzame bedrijfsdebiet van de ex-werkgever wordt afgebroken door klanten, leveranciers of personeelsleden af te nemen met kennis en gegevens die in de vorige dienstbetrekking zijn verkregen.