Ook de mogelijkheid dat mensen hun gouden handdruk straks nog in een stamrecht-bv kunnen storten, hangt aan een zijden draadje. De nu bestaande stamrechtvrijstelling wordt in plannen mogelijk ook geheel afgeschaft. Dit heeft tot gevolg dat wanneer een ontslagvergoeding wordt uitgekeerd, deze altijd onderworpen is aan loonheffing (maximum 52% tarief – cijfers 2013). Daardoor vervalt het belastingvoordeel dat de stamrecht-bv nu zo fiscaal aantrekkelijk maakt. Ex-werknemers gebruiken die bv’s om de belasting over de ontslaguitkering in gedeelten te betalen en mogelijk ook tegen een lager tarief. Het vorenstaande heeft ook gevolgen voor de bankstamrechten.
Mensen die hun ontslagvergoeding nu in een stamrecht-bv hebben zitten, krijgen de mogelijkheid deze opgebouwde vergoeding in 2014 eenmalig te laten uitbetalen tegen 80 procent van de waarde. De regeringspartijen hopen daarmee ook de economie een impuls te geven.
Staatskas
Naar schatting zit er nu voor zo’n 11 miljard euro in stamrecht-bv’s. VVD en PvdA schatten voor de staatskas een opbrengst van 1,2 miljard euro in. Dit zou inhouden dat circa 25 procent van alle bestaande stamrecht-bv’s hiervan gebruik gaan maken.
Prinsjesdag
Het totale pakket aan bezuinigingen moet volgend jaar 6 miljard euro opleveren. De bezuinigingsvoorstellen die in het Belastingplan 2014 worden genoemd staan nog niet vast Het belastingplan is nog niet definitief en de verwachting is dat op Prinsjesdag er meer duidelijkheid zal komen over de voorgenomen afschaffing van de stamrechtvrijstelling, waardoor ook het bestaan van de stamrecht-bv in discussie komt. Overigens moet het belastingplan ook nog door de Tweede en Eerste Kamer worden goedgekeurd.