De Sociaal-Economische Raad (SER) wil geen gemorrel aan de huidige regelingen voor onwerkbaar weer en werktijdverkorting en is geen voorstander van het samenvoegen in de Calamiteitenregeling WW. Dat is het advies van de SER aan minister Asscher van Sociale Zaken.

De SER wil de mogelijkheid behouden dat werkgevers en werknemers in cao’s hierover afspraken maken. De adviesorganisatie vindt dat de uniformering van wachttijden en uitvoeringsbepalingen die deze regeling bevat, geen recht doet aan de verscheidenheid tussen en eigenheid van branches.

Huidige situatie

Nu maken werkgevers en werknemers bij cao afspraken over onwerkbaar weer die aansluiten bij de omstandigheden in hun branche. De premies worden door de sector zelf opgebracht. Zo is de premie voor de ene sector lager dan voor de andere. Procentueel is de opslag op de WW-sectorpremie klein, voor individuele kleine ondernemers zijn de bedragen echter substantieel.

Calamiteitenregeling

De nieuwe voorgestelde Calamiteitenregeling WW zal volgens de SER tot grote veranderingen voor branches leiden. Deze regeling stelt in het geval van onwerkbaar weer als voorwaarde dat tenminste 20 procent van de totale arbeidscapaciteit per kalenderweek niet kan worden benut gedurende meer dan drie kalenderweken in de periode 1 november tot 1 april. Ook in het geval van andere niet-economische calamiteiten geldt een uniforme eigenrisicoperiode, namelijk van twee weken. Met een uniforme wachttijd en uniforme uitvoeringsbepalingen wordt een einde gemaakt aan de mogelijkheid om tot maatwerk per cao te komen. Dat doet geen recht aan de belangen en specifieke omstandigheden van de branches.

Advies SER

De SER adviseert de bestaande onwerkbaarweerregeling (artikel 18 WW) en de werktijdverkortingsregeling (artikel 8 BBA) te handhaven met de daarbij behorende uitvoeringspraktijk. Dit betekent dat de werknemer geen loonverlies heeft als gevolg van de calamiteit omdat ofwel het loon wordt doorbetaald ofwel het loon wordt aangevuld tot 100 procent terwijl de werknemer een WW-uitkering ontvangt.

——————————————————————————————————————————-

Wet Werk en Zekerheid, Modernisering ziektewet en Ontslag bij ziekte

Als HR-professional bent u hét aanspreekpunt binnen uw organisatie/instelling voor vragen van management en medewerkers. Er staan veel veranderingen op stapel zoals Wet Werk en Zekerheid, modernisering ziektewet, wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters en complexe situaties als ontslag bij ziekte of loondoorbetaling bij ziekte. Meer informatie en inschrijven