52,2 procent van de Nederlanders geeft aan weleens vals beschuldigd te zijn door de werkgever en voor ruim 80 procent van die groep had dat negatieve gevolgen. Bij bepaalde omstandigheden op het werk, zoals een valse beschuldiging, ontstaat een verstoorde relatie tussen werkgever en werknemer en kan die laatste zijn werk niet meer normaal uitvoeren. Ontslag nemen heeft echter vaak tot gevolg dat de werknemer verwijtbaar werkloos is en daarmee het recht op een WW-uitkering verliest.
Michael Kruyswijk van JuroFoon: “Omdat het onder dit soort omstandigheden niet altijd eerlijk is dat een werknemer geen WW-uitkering krijgt wanneer hij ontslag neemt, heeft hij de mogelijkheid om naar de kantonrechter te stappen en ontbinding van de arbeidsovereenkomst te verzoeken. Heeft de werkgever verwijtbaar gehandeld, dan heeft de werknemer tevens recht op een ontslagvergoeding.”
Top vijf redenen waarom werknemer ontbinding aanvraagt
Bij een ‘dringende reden’ of verandering van de omstandigheden kun je als werknemer bij de kantonrechter ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoeken. Bij toestemming heb je dan doorgaans recht op een WW-uitkering. De vijf meest voorkomende redenen waarom werknemers ontbinding van de arbeidsovereenkomst en een ontslagvergoeding verzoeken zijn:
1. Een arbeidsconflict met werkgever
2. Bedreiging of belediging door werkgever
3. Seksuele intimidatie
4. Na ontslag onder valse voorwendselen
5. Valse beschuldiging, diefstal of verduistering door werkgever
Een werknemer kan ook ontbinding van de arbeidsovereenkomst aanvragen, wanneer de werkgever een verzoek tot ontbinding heeft verzocht dat door de kantonrechter is afgewezen. “Wanneer de werkgever al heeft geprobeerd de werknemer te ontslaan, is het de vraag hoe zinvol het is dat de werknemer bij de organisatie blijft werken. De kans is immers groot dat de sfeer verpest is. Recentelijk kreeg een werknemer onder deze omstandigheden een ontslagvergoeding van €75.000,” aldus Kruyswijk.