Een werkneemster is als leerling-kok voor bepaalde tijd in dienst bij een hotel dat landelijke bekendheid heeft als familiehotel. Nadat bekend is geworden dat de werkneemster in haar vrije tijd heeft meegespeeld in een erotische webfilm, wordt zij op staande voet ontslagen, omdat het hotel niet geassocieerd wil worden met deze activiteiten.
Nevenactiviteiten strijdig met cao
Het hotel verwijt de werkneemster dat zij de goede naam en onberispelijke reputatie van het hotel heeft aangetast en zegt hiervan schade te ondervinden. Verder wordt het de werkneemster aangerekend dat zij in strijd met de cao heeft gehandeld door de nevenactiviteiten niet vooraf aan het hotel te melden.
De kantonrechter vindt dit onvoldoende grond voor een ontslag op staande voet. De rechter wijst er op dat de verweten gedragen zich volledig in privésfeer hebben afgespeeld en geen enkel verband houden met het werk voor het hotel. Daarbij wordt van belang geacht dat de werkneemster in haar werk op geen enkele wijze contact heeft met gasten. Het is de rechter verder niet gebleken dat het hotel daadwerkelijk heeft te vrezen voor negatieve reclame en reputatieschade.
Geen dringende reden voor ontslag
Het ontslag heeft echter wel vervelende gevolgen voor de werkneemster voor wat betreft het succesvol afronden van haar opleiding. De rechter komt daardoor tot de slotsom dat er geen dringende reden voor ontslag was. Het feit dat de werkneemster heeft verzuimd de activiteiten vooraf aan het hotel te melden, maakt dit volgens de rechter niet anders. Doordat het ontslag op staande voet niet geldig was, werd het hotel veroordeeld tot betaling van het loon vanaf de ontslagdatum tot de einddatum van het contract (een periode van circa zeven maanden), vermeerderd met wettelijke verhoging en rente.
Rechtbank Leeuwarden, 1 februari 2011, LJN: BP4009
Tip: Ontslag op staande voet is de zwaarst mogelijke sanctie en wordt niet snel gehonoreerd door de rechter. Het blijft daarom raadzaam om juridisch advies in te winnen over de mogelijkheden en risico’s voordat tot ontslag wordt overgegaan.