In het geval een arbeidsovereenkomst met een beroep op de proeftijd wordt opgezegd nog voordat de werkzaamheden feitelijk zijn aangevangen, dan betreft dat een rechtsgeldige beëindiging van de arbeidsovereenkomst op. Dit kan anders zijn als de werkgever misbruik van bevoegdheid heeft gemaakt of als het proeftijdontslag in strijd is met de beginselen van goed werkgeverschap.

Begin februari 2010 hebben partijen een arbeidsovereenkomst getekend, waarbij zij zijn overeengekomen dat de werknemer met ingang van 1 maart 2010 in dienst zal treden bij de werkgever in de functie van consultant. In deze arbeidsovereenkomst is ook een proeftijdbeding, ex art. 7:652 BW, overeengekomen. In de periode na het ondertekenen van de arbeidsovereenkomst, maar vóór het ingaan van de arbeidsovereenkomst, heeft de werknemer op verzoek van de werkgever twee werkoverleggen en een gesprek met een opdrachtgever bijgewoond.

 

Opzegging met beroep op proeftijdbeding

Op 25 februari 2010 heeft werkgever met onmiddellijke ingang de arbeidsovereenkomst opgezegd met een beroep op het proeftijdbeding, onder gelijktijdige toekenning aan werknemer van een schadevergoeding van €1.000.

 

De werknemer heeft deze schadevergoeding afgewezen en in de onderhavige procedure gefixeerde schadevergoeding gevorderd met een beroep op de stelling dat hij nooit de kans zou hebben gekregen om zich tijdens de proeftijd te bewijzen. Hiermee zou de werkgever in strijd met het beginsel van goed werkgeverschap hebben gehandeld.

 

Goed werkgeverschap

De kantonrechter overweegt dat indien een arbeidsovereenkomst met een beroep op de proeftijd wordt opgezegd nog voordat de werkzaamheden feitelijk zijn aangevangen, dit in beginsel een rechtsgeldige beëindiging van de arbeidsovereenkomst oplevert. De enkele omstandigheid dat de werkgever de arbeidsovereenkomst heeft opgezegd nog voordat de werknemer in dienst was getreden, brengt niet met zich mee dat de werkgever onrechtmatig tegenover de werknemer heeft gehandeld. Dit kan anders zijn als de werkgever misbruik van bevoegdheid heeft gemaakt of als het proeftijdontslag in strijd is met de beginselen van goed werkgeverschap.

 

De kantonrechter acht in de onderhavige zaak niet gesteld noch gebleken dat de werkgever misbruik van bevoegdheid heeft gemaakt. Wel overweegt de kantonrechter dat de werkgever in strijd heeft gehandeld met het beginsel van goed werkgeverschap, door werknemer in de periode tussen het tekenen van de arbeidsovereenkomst en de aanvang van het dienstverband werkzaamheden te laten verrichten en hem daarop te beoordelen zonder dit vooraf kenbaar te maken. Door deze handelwijze is werkgever schadeplichtig geworden jegens werknemer. De kantonrechter acht een schadevergoeding van één maandsalaris redelijk en billijk.

 

Sector kanton Rechtbank Utrecht, 8 juni 2011, LJN onbekend

 

Tip

Neem altijd een proeftijdbeding op in de arbeidsovereenkomst met een toekomstige werknemer. Opzegging van de arbeidsovereenkomst kan ook vóór de feitelijke indiensttreding van de werknemer plaatsvinden.