Een werkneemster wordt door de Rabobank voor de duur van een jaar dienst genomen als verkoopadviseur. In haar functie is zij verantwoordelijk voor financieel advies en verkoop aan particulieren en heeft daarom toegang tot de financiële systemen. Bij indiensttreding heeft de werkneemster een betrouwbaarheidsverklaring ingevuld en ondertekend, waarop zij onder de vraag “Zijn er nog andere zaken die van invloed zijn op het oordeel over uw betrouwbaarheid?”, “Nee” had ingevuld. Wanneer er vervolgens loonbeslag wordt gelegd en de Rabobank ontdekt dat de werkneemster een privéschuld van € 17.000 heeft en betalingsregelingen bovendien niet nakomt, verzoekt de Rabobank de kantonrechter de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Geen sprake van disfunctioneren
De kantonrechter wijst het ontbindingsverzoek af omdat niet is in te zien waarom privéschulden de werkneemster ongeschikt voor haar functie zouden maken. Vaak is advies geven immers gemakkelijker dan het zelf opvolgen daarvan en bovendien heeft de Rabobank niet gesteld dat het advies van de werkneemster te wensen overliet. Daarnaast heeft de werkneemster klaarblijkelijk bij haar vorige werkgever (ook een bank) goed gefunctioneerd, terwijl zij toen ook al schulden had. De Rabobank heeft zelfs na verkrijging van een positieve referentie van deze werkgever de werkneemster in dienst genomen.
Geen bewijs voor onrechtmatige handelingen
De kantonrechter geeft aan dat het leven vol verleidingen zit. De stelling dat mensen met privéschulden eerder zwichten voor de verleiding om onrechtmatige handelingen te verrichten is op geen enkele wijze onderbouwd. Zelfs als deze stelling statistisch gezien correct zou zijn, kan dit volgens de kantonrechter niet leiden tot de conclusie dat alle werknemers met privéschulden onbetrouwbaar zijn. Er is door de Rabobank geen enkele concrete reden gegeven om te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de werkneemster zodat de kantonrechter het dienstverband in stand laat.
Kantonrechter Amersfoort, 15 augustus 2012, LJN BX8502
Tip
Het hebben van een privéschuld/loonbeslag kan onder omstandigheden reden zijn voor ontslag. Doorgaans moet er echter wel sprake zijn van bijkomende omstandigheden, zoals doorlopende loonbeslagen, frauduleuze handelingen of een zodanig uitzichtloze situatie dat kan worden onderbouwd dat de werknemer verhoogd vatbaar is voor omkoping.