Werknemers moeten zich onder werktijd ook met privézaken kunnen bezighouden, mits dit binnen de perken blijft. Zodra deze activiteiten echter het werk nadelig beïnvloeden of wanneer het om illegale activiteiten gaat, kan de werkgever maatregelen nemen. De kantonrechter in Amsterdam bepaalde waar de grens ligt (21 januari 2008, nr. EA 07-3799).

Een werkgever had een werknemer oude computers laten leegmaken om ze daarna te verkopen aan werknemers die hier interesse in hadden. Deze werknemer bood zijn collega’s aan om voor € 25,- Office Pro 2003 te installeren. De werkgever ontdekte door navraag bij Microsoft dat dit illegaal is en ontsloeg de medewerker. De rechter vond dit echter een te zware straf voor wat hij bestempelde als een privé-activiteit en heeft een flinke vergoeding toegekend.

 

Reglement

Nu de scheiding tussen werk en privé aan het vervagen is, is het van belang om als werkgever duidelijk de grenzen van privé-activiteiten aan te geven. Voor activiteiten die vaak voorkomen, kan de werkgever een reglement instellen. Bij incidenten moet per geval worden beoordeeld wat door de beugel kan.

De sanctie moet te allen tijde passend zijn. Iemand die jarenlang goed heeft gefunctioneerd, kan niet bij een enkel incident worden ontslagen. Leg liever eerst een officiële schriftelijke waarschuwing op, waarbij u aangeeft dat bij herhaling wel onmiddellijk ontslag volgt.

 

Privé-activiteiten tijdens het werk moeten mogelijk zijn. Leg eventueel in een reglement vast wat toelaatbaar is en wat niet. Bij een incident moet u kijken naar de omstandigheden van het geval.