Per 1 januari 2013 gaan werknemers 175 euro en werkgevers 350 euro voor een deskundigenoordeel bij Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen |(UWV) betalen. Een forse verhoging, want nu rekent UWV voor een ‘second opinion’ voor zowel werknemers als werkgevers slechts 50 euro.

Staatssecretaris De Krom van Sociale Zaken en Werkgelegenheid schrijft in een brief aan de Tweede Kamer, gedateerd 1 oktober 2012, dat het huidige prijskaartje van een deskundigenoordeel niet kostendekkend is. UWV raamt de feitelijke kosten op 440 euro.

 

Jaarlijks vragen werknemers en werkgevers  respectievelijk ongeveer 6.900 en 9.500 (totaal: 16.400) deskundigenoordelen aan. Het meer kostendekkend maken van het deskundigenoordeel levert 3.7 miljoen euro aan baten op. UWV neemt de nieuwe prijzen van het deskundigenoordeel op in het Besluit kosten aanvraag deskundigenoordeel 2005.

 

Advies

UWV geeft een deskundigenoordeel bij onenigheid, conflicten of als werkgever en werknemer twijfelen over de ziekmelding. Het deskundigenoordeel is niet bindend, maar een advies aan werknemer en werkgever.

 

U en uw werknemer kunnen een deskundigenoordeel aanvragen, als er onenigheid is over:

  • de mate van arbeidsongeschiktheid;
  • passende arbeid en de redelijkheid ervan;
  • de re-integratie-inspanningen van werknemer, werkgever en/of bedrijfsarts/arbodienst.

 

Tip

Werkgevers kunnen hier digitaal een deskundigenoordeel aanvragen.

 

Let op

Een deskundigenoordeel is niet mogelijk als de werknemer naast recht op loon ook recht op een uitkering op grond van de Ziektewet (ZW-uitkering) heeft en als de werkgever eigenrisicodrager voor de Ziektewet is.