Sinds de economische terugval stelen werknemers meer dan ooit van de baas. Dat beweert De Telegraaf op basis van een rondgang langs particuliere recherchebureaus.

Particuliere recherchebureaus worden volgens het dagblad overspoeld met aanvragen van bedrijven voor een intern onderzoek. Betrapte werknemers noemen tegenvallende inkomsten en duurder levensonderhoud als reden voor hun gedrag. Zo compenseert horecapersoneel het gemis aan fooien regelmatig met een greep uit de kas.

 

Jatcultuur

Ook ontslag of mogelijk congé kan tot diefstal leiden: uit woede keren de werknemers zich tegen de baas, wat ontaardt in een jatcultuur.

 

De recherchebureaus stuitten vaak op fraude met (voorraad) administraties, waardoor diefstal in eerste instantie niet opviel.

 

Volgens de recherchebureaus is het duur en tijdrovend om een werknemer te ontslaan via een rechtbankprocedure. Daarom wordt gezocht naar een compromis: de werknemer krijgt de bewijzen van het particulier rechercheonderzoek onder zijn neus, en krijgt vervolgens de keus: zelf weggaan óf een rechtbankprocedure.

 

Aangifte

Volgens de bureaus worden acht van de tien fraudezaken onderling opgelost, zonder aangifte. Daardoor is de hoeveelheid misdrijven binnen het bedrijfsleven vele malen groter dan bekend bij politie en justitie.