De loondoorbetalingsverplichting geldt gedurende 104 weken. Als de werknemer na 104 weken nog steeds niet in staat is de bedongen arbeid te verrichten en gedurende de aangepaste werkzaamheden bijvoorbeeld griep krijgt, kan hij geen aanspraak maken op loon. Het ziektegeval duurt immers nog steeds voort, maar de 104 weken zijn voorbij. Dit komt vaker voor dan gedacht.
Loondoorbetaling
Een callcenter-medewerkster krijgt op 18 juli 2005 een burn-out. Zij hervat bijna een jaar later in aangepaste vorm haar werkzaamheden. De bedrijfsarts verklaart haar twee maanden later, in juli 2006, volledig arbeidsgeschikt, naar later blijkt in de aangepaste werkzaamheden. In maart 2007 ondervindt zij klachten aan haar pols, waardoor zij vanaf april 2007 voor langere tijd geen werkzaamheden kan verrichten. Haar werkgever stopt op 15 juli 2007 haar loon met de mededeling dat de 104 weken als genoemd in artikel 7:629 lid 1 BW voorbij zijn. De werkneemster vordert loondoorbetaling. Zij is van mening dat de wachttijd van 104 weken doorbroken is omdat zij in juli 2006 volledig hersteld is verklaard. Subsidiair meent zij dat de wachttijd is doorbroken omdat de aangepaste werkzaamheden als bedongen arbeid moet worden aangemerkt.
Oordeel
De kantonrechter stelt de werkgever in het gelijk en wijst de loonvordering af. De werkneemster is niet volledig hersteld verklaard met betrekking tot de bedongen werkzaamheden van callcenter-medewerkster. Ten aanzien van de subsidiaire stelling overweegt hij dat de bedongen arbeid niet gewijzigd is, ook niet stilzwijgend. Hier kan immers niet snel van worden uitgegaan. Bovendien blijft de arbeidsovereenkomst ingevolge artikel 7:629 lid 12 BW bij aanvaarding van passende werkzaamheden onverkort in stand. De wachttijd van 104 weken zijn dus niet doorbroken, zodat de werkneemster na 15 juli 2007 geen recht meer heeft op loon.
Tip
Als partijen zich tijdens het verrichten van aangepaste werkzaamheden niet uitspreken over de onderlinge relatie en de status van de bedongen arbeid, kan dit tot problemen leiden. Laat hier geen onduidelijkheid over (voort)bestaan en maak duidelijke afspraken.