VVN heeft het reorganisatiebesluit toegelicht tijdens verscheidene overlegvergaderingen en vragen van de OR beantwoord. Na enkele aanpassingen in het reorganisatiebesluit blijft de OR van mening dat de adviesaanvraag niet volledig is en de informatie onvoldoende. Bij brief heeft het bestuur van VVN de OR medegedeeld het voorgenomen besluit te hebben genomen.
OR moet zo volledig mogelijk geïnformeerd worden
Het is binnen redelijke grenzen aan de OR om te bepalen welke informatie hij nodig heeft om een verantwoord advies te kunnen geven en niet aan de ondernemer. Daarnaast ligt de zorgplicht voor een goed verloop van het medezeggenschapstraject naar het oordeel van de Ondernemingskamer voornamelijk bij de bestuurder. Hierbij dient de bestuurder de OR zo effectief en volledig mogelijk te informeren over de achtergronden en gevolgen van het voorgenomen besluit.
Beweegredenen en uitwerking onvoldoende
De Ondernemingskamer oordeelt dat VVN de beweegredenen van het voorgenomen besluit onvoldoende duidelijk heeft gemaakt en het voorgenomen besluit onvoldoende heeft uitgewerkt. De Ondernemingskamer noemt daarbij met name de onduidelijkheid omtrent de vermindering van het aantal werknemers door totstandkoming van de nieuwe afdeling Service & Strategie. Onvoldoende is gebleken welke rol de belangen van de werknemers in de besluitvorming van VVN hebben gespeeld.
De Ondernemingskamer oordeelt dat VVN bij afweging van alle betrokken belangen niet in redelijkheid heeft kunnen komen tot het bestreden besluit en verplicht VVN om het reorganisatiebesluit in te trekken.
Gerechtshof Amsterdam, 12 juli 2012, LJN: BX4170
Tip
De uitspraak van de Ondernemingskamer neemt niet weg dat aanleiding bestaat om een reorganisatie van VVN tot stand te brengen. Dat hier aanleiding tot is, komt ook naar voren in het Doc Advies en daarnaast ziet de OR de noodzaak van verandering binnen VVN ook in. Ook al is sprake van een omvangrijk reorganisatieplan, dan nog moeten alle onderdelen onafhankelijk van elkaar goed gemotiveerd worden.