Voor bestuurders is het van groot belang dat de informatievoorziening omtrent een voorgenomen besluit voldoende is, omdat zij met name de zorgplicht om het medezeggenschapstraject bewaken. Gebrekkige communicatie door beide partijen wordt een bestuurder zwaarder aangerekend.

Door vermindering van subsidiebedragen en het vertrek van bonden en het daarmee samenhangende verlies aan inkomsten, is voor Unie KBO een alarmerende financiële situatie ontstaan. De ondernemingsraad stelt zich op het standpunt dat de Unie KBO niet in redelijkheid tot het besluit omtrent de reorganisatie heeft kunnen komen, omdat de motivering van het besluit op een aantal punten tekort schiet en er geen adequate regeling voor opvang van de financiële gevolgen van het besluit voor het personeel.

 

Bewaken medezeggenschaptraject

De Ondernemingskamer is van oordeel dat Unie KBO niet in redelijkheid heeft kunnen komen tot het bestreden besluit, aangezien men tekort is geschoten in de informatievoorziening. Weliswaar is de gebrekkige informatievoorziening mede het gevolg van de weinig adequate communicatie door zowel de bestuurder als de ondernemingsraad, maar dit wordt Unie KBO zwaarder aangerekend.

 

Vooral op de bestuurder rust de zorgplicht om het medezeggenschaptraject te bewaken. Bovendien heeft Unie KBO in strijd gehandeld met artikel 25 lid 6 WOR, door, voordat het adviestraject was afgerond en het besluit was genomen, een aantal medewerkers een vaststellingsovereenkomst met betrekking tot vrijwillig vertrek aan te bieden. Naar het oordeel van de Ondernemingskamer heeft het adviesrecht van de ondernemingsraad onvoldoende tot zijn recht kunnen komen.

 

Ondernemingskamer, 3 augustus 2011, LJN: BR4231