“De gemiddelde toegekende ontslagvergoeding zit al heel dicht aan tegen een half maandsalaris per gewerkt jaar, zoals de regering voorstelt”, legt Kruit uit. Dit komt volgens Kruit doordat de kantonrechters nu al in de berekening rekening kunnen houden met de economie. De nieuwe regels zouden dan ook niet veel toevoegen.
Meer WW-premie
Wat wel anders wordt is dat werkgevers per 1 januari 2014 meer moeten gaan meebetalen aan de WW-premie. Per saldo ga je als werkgever daardoor meer betalen aldus Kruit. “Als je daar een lagere ontslagvergoeding tegenover zet, die per saldo niet veel lager was dan het in 2012 al was, betekent dat eigenlijk dat je als werkgever alleen maar meer gaat betalen.” Ook wil de regering nog een maximale ontslagvergoeding instellen van 75.000 euro.
Gemiddeld 0,82 maandsalarissen
Uit de index blijkt dat de gemiddelde hoogte van de toegekende ontbindingsvergoeding 1,03 maandsalarissen per dienstjaar is. Dit is gebaseerd op de gepubliceerde beschikkingen. Volgens Kruit liggen die circa 20 procent hoger dan de totale gemiddelde ontbindingsvergoeding in Nederland. Oftewel 0,82 maandsalarissen per dienstjaar.
Werkgevers verliezen alleen maar
Ook hoogleraar Arbeidsrecht van de Erasmus Universiteit Rotterdam, Ruben Houweling geeft in zijn blog aan dat het Regeerakkoord ‘in feite een non-issue aan het oplossen is’. Volgens hem valt het met de zogenoemde ‘hoge ontslagvergoedingen’ wel mee. Het grote verschil met nu is wat hem betreft wel dat de normering van deze ontslagvergoeding in het Regeerakkoord leidt tot ‘een dodelijke uniformiteit waarbij jonge werknemers (onnodig?) meer vergoeding gaan krijgen en de loyale werknemer die zijn beste jaren aan de werkgever heeft gegeven er bekaaid van afkomt.’
Komen bedrogen uit
Hij vraagt zich dan ook af waarom we ons hele ontslagstelsel omgooien. ‘In ieder geval wordt elke vorm van maatwerk weggenomen, waardoor de ‘smaak van de zaak’ niet een vergoeding tot optimale uitdrukking kan komen. Als men vervolgens de kosten van het ‘transitiebudget’ van een kwart maandsalaris per dienstjaar uit het Regeerakkoord aan de ontslagkosten toevoegt, dan worden de verschillen heel klein met nu.’ In het bijzonder werkgevers in het mkb komen bedrogen uit wanneer zij met 1,3 miljard lastenverzwaring bijdrage in de WW per jaar worden belast, in ruil voor lagere ontslagvergoedingen. ‘Die kosten zullen namelijk nagenoeg gelijk blijven of toenemen (vanwege de ingewikkelde en tijdrovend UWV-procedure). Werkgevers ruilen dus helemaal niets uit… ze verliezen alleen maar,’ zo concludeert Houweling.