Dat blijkt uit het Nationaal Outplacement-onderzoek 2015. Outplacement is het traject voor het opvangen, begeleiden en adviseren van werknemers naar een andere passende werkkring. Het onderzoek had betrekking op 11.300 outplacementtrajecten. Ruim 7500 mensen (67 procent) vonden een andere baan. Het Nationaal Outplacement-onderzoek is uitgevoerd in opdracht van OVAL, de brancheorganisatie voor dienstverleners op het terrein van werk, loopbaan en vitaliteit.
Opmerkelijke transfers
Opvallend is met name dat het steeds meer mensen lukt om onder begeleiding in een hele andere sector aan de slag te komen. Onder deze transfers zijn opmerkelijke loopbaanswitches. Bijvoorbeeld een 62-jarige medewerker logistiek die na een reorganisatie zijn groot rijbewijs heeft gehaald en nu wekelijks met een bus vol toeristen naar Zuid-Europa rijdt. Een werknemer die voorheen operator bij Philip Morris was, is met behulp van ontslagbegeleiding examinator bij het CBR geworden. Een medewerkster van de Belastingdienst staat dankzij een outplacementtraject nu voor de klas als docent biologie. En een procesoperator van een failliete fabriek die altijd al droomde van een baan als vrachtwagenchauffeur, pendelt nu tussen Canada en Amerika.
57-plussers
In totaal verlopen 7 op de 10 outplacementtrajecten succesvol. Van de 57-plussers slaagde 43 procent er vorig jaar in om binnen de looptijd van het traject een nieuwe baan te vinden. Dit aantal lag in 2014 nog op een derde.
Bij de 57-plussers valt op dat 75 procent laag tot gemiddeld is opgeleid en slechts 25 procent hoogopgeleid. Een verklaring hiervoor is waarschijnlijk dat tegenwoordig 40 procent van de totale beroepsbevolking hoog is opgeleid. Voor de groep 57-plus is dat 14 procent. “De latere generaties hebben langer doorgeleerd, terwijl vooral de oudere generatie na school gelijk is gaan werken, want toen was er nog volop werk en doorleren hoefde dus niet”, aldus de onderzoekers.
Noodzaak investeren in van-werk-naar-werk
Ervaring leert dat werknemers zelf moeite hebben zich te richten op andere branches en in iets mindere mate op andere functies, terwijl daar wel de kansen liggen, zo blijkt uit de cijfers.