Een werknemer van 57 jaar oud is sinds 1998 als medewerker buitendienst in dienst van een technische groothandel. Hij heeft recht op een bedrijfsauto die hij ook privé mag gebruiken. Door de slechte economische omstandigheden biedt de werkgever de werknemer een baan in de binnendienst aan, met behoud van salaris maar zonder bedrijfsauto.

De werknemer stemt in met de functiewijziging, maar wil zijn bedrijfsauto niet afstaan. De werkgever verzoekt daarop ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens een vertrouwensbreuk. De kantonrechter overweegt dat er door de zorgwekkende positie van de werkgever sprake is van gewijzigde omstandigheden op het werk.

 

Redelijk voorstel

De werkgever heeft de werknemer een financiële compensatie aangeboden voor het verlies van de auto en heeft zich tevens bereid verklaard mee te werken aan een financiële regeling, waardoor de werknemer in staat zou zijn de auto over te nemen. Gezien deze omstandigheden is het voorstel redelijk, en kon van de werknemer in alle redelijkheid worden verlangd dat hij dit voorstel accepteerde.

 

Hardnekkige weigering

De werknemer weigert echter hardnekkig om de werkgever hierin op welke wijze dan ook tegemoet te komen. De kantonrechter rekent hem dit zeer ernstig aan. Ondanks de hoge leeftijd en het (redelijk) lange dienstverband ontbindt de kantonrechter de arbeidsovereenkomst per direct. De kantonrechter kent de werknemer daarbij geen vergoeding toe en veroordeelt hem zelfs in de proceskosten.

 

Kantonrechter Nijmegen, 15 juli 2010, LJN: BN1498

 

Als bijvoorbeeld zorgwekkende bedrijfseconomische omstandigheden daartoe dwingen, kan een werkgever in redelijkheid een voorstel doen aan de werknemer om bepaalde arbeidsvoorwaarden aan te passen. De werknemer kan een redelijk voorstel niet ‘zomaar’ weigeren.