Een ICT-medewerker van een scholengemeenschap heeft 2 van 55 overbodig geworden computers voor € 125 per stuk te koop aangeboden op Marktplaats. De werkgever had de computers echter bestemd voor goede doelen. De werknemer wordt geschorst omdat hij zonder toestemming computers heeft aangeboden via het internet met als kennelijk doel om deze computers te gelde te maken en de opbrengst voor zichzelf te houden. De werkgever wil de arbeidsovereenkomst via de rechter laten ontbinden.

In 2010 heeft de werkgever al aan de werknemer laten weten dat het niet de bedoeling is om de computers zomaar weg te geven. De werknemer heeft in 2011 alle overbodige computers aan goede doelen geschonken. In 2012 heeft volgens de rechter de werknemer per e-mail de suggestie gewekt dat de computers weer aan goede doelen zouden worden geschonken. Onduidelijk blijft echter of de werkgever in 2012 een expliciete opdracht heeft gegeven zodat er geen grond is voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van een dringende reden.

 

Vertrouwen werkgever beschaamd

De rechter oordeelt dat de werknemer door zijn handelen het vertrouwen van de werkgever ernstig heeft beschaamd en dat er reden is de arbeidsovereenkomst op grond daarvan te ontbinden. Aan de werknemer wordt geen vergoeding toegekend en ook wordt geen rekening gehouden met de door het UWV te hanteren fictieve opzegtermijn.

 

Rechtbank Almelo, 4 oktober 2012, LJN: BX9456

 

Tip

Het is raadzaam op opdrachten die per e-mail zijn gegeven ook gedurende een bepaalde tijd te bewaren. Ze kunnen namelijk goed van pas komen in het kader van dossiervorming.