De werknemer en de werkgever sluiten op 2 februari 2009 een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met een proeftijd van één maand. Op 27 februari 2009 meldt de werknemer zich ziek. De werkgever stuurt vervolgens een brief waarin hij de arbeidsovereenkomst onder verwijzing naar de proeftijd opzegt.
Op 16 maart 2009 roept de werknemer de nietigheid van de opzegging in, omdat hij de brief pas na afloop van de proeftijd heeft ontvangen. Hij geeft daarbij aan dat hij zich beschikbaar houdt voor werkzaamheden. Op 2 juni 2009 roept de werkgever de werknemer op om het werk te hervatten en merkt daarbij op dat het achterstallig salaris met het loon over juni 2009 zal worden uitbetaald. De werknemer verschijnt echter niet op het werk. Na het einde van de oorspronkelijke arbeidsovereenkomst vordert de werknemer de nietigheid van het ontslag en verzoekt om uitbetaling van het salaris tot de einddatum van de arbeidsovereenkomst.
Loondoorbetaling
Het Hof oordeelt dat voor een rechtsgeldig ontslag tijdens de proeftijd, de ontslagmededeling de werknemer binnen de proeftijd moet hebben bereikt. Nu door de werkgever niet is gesteld dat de mededeling de werknemer tijdig heeft bereikt en er ook geen bewijsaanbod daartoe is gedaan, is het ontslag tijdens de proeftijd niet geldig. Dit betekent dat de werkgever het loon moet doorbetalen. De werkgever hoeft echter geen loon te betalen na 8 juni 2009, omdat de werknemer na de oproep van de werkgever niet is verschenen op het werk.
Hof Arnhem, 8 november 2011, LJN BU3603
Tip
Als je een werknemer tijdens de proeftijd wil ontslaan, is het raadzaam om de werknemer zowel mondeling als schriftelijk te laten weten dat de arbeidsovereenkomst tijdens de proeftijd wordt beëindigd. Indien het niet mogelijk is om de mededeling mondeling aan de werknemer te doen, is het verstandig om de schriftelijke mededeling (ook) per aangetekende post te verzenden.