Kan een medewerker vanwege verkeerde kassa-aanslagen op staande voet worden ontslagen? Dat hangt helemaal af van de intenties en staat van dienst van de betreffende werknemer.

Een werknemer werkt als leidinggevende bij horecazaken op Luchthaven Schiphol en draait één dag in de week kassadienst. Naar aanleiding van het bezoek van twee ‘mystery guests’ heeft een extern onderzoeksbureau onderzoek gedaan naar onrechtmatigheden. Hierbij is ook gebruik gemaakt van een onopvallend geplaatste videocamera. De werknemer wordt op staande voet ontslagen vanwege verkopen buiten de kassa om.

 

Bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst heeft de werknemer een kassiersovereenkomst ondertekend. In deze overeenkomst zijn regels voor de juiste registratie en afdracht van de kassaomzet opgenomen. Controle op het kasverkeer kan onder meer door het gebruik maken van verborgen camera’s. Ontslag op staande voet kan een maatregel zijn voor het niet naleven van de overeenkomst.

 

Sprake van fraude?

De kantonrechter te Haarlem vindt in kort geding dat aan het kenbaarheidsvereiste voor controle met verborgen camera’s is voldaan. De werknemer heeft erkend niet altijd nauwkeurig de bestellingen op de kassa te hebben geregistreerd. De kantonrechter heeft geoordeeld dat niet is gebleken dat transacties niet aan de werkgever zijn afgedragen, zodat geen sprake is van fraude.

 

Het handelen in strijd met de kassiersovereenkomst is onvoldoende zwaar voor een ontslag op staande voet. Bovendien weegt zwaar mee dat de werknemer 37 jaar een onberispelijke staat van dienst heeft en vlak voor zijn prepensioen zit. Een ontslag op staande voet zou de werknemer onevenredig hard financieel treffen. De kantonrechter oordeelt dat het aannemelijk is dat het gegeven ontslag in een bodemprocedure geen stand zal houden.

 

Tip

Bij het geven van een ontslag op staande voet moeten de persoonlijke omstandigheden worden meegewogen. Verborgen cameratoezicht moet vooraf kenbaar zijn gemaakt. 

 

Sector kanton Rechtbank Haarlem ,7 september 2010, LJN: BO9131