De werknemer werkt sinds 2004 als monteur bij de werkgever, een bedrijf actief in het aanleggen van vloerverwarming. In reactie op een vraag van een nieuwe klant van de werkgever, heeft de werknemer deze klant aangeboden om zelf op zaterdag, en aanzienlijk goedkoper dan de werkgever, vloerverwarming aan te komen leggen. De werkgever heeft de werknemer daarop op staande voet ontslagen.
Dringende reden
Voor het Hof staat vast dat het handelen van de werknemer een ontslag op staande voet rechtvaardigt. De werknemer brengt daar tegen in dat de arbeidsovereenkomst voorziet in een boete of schadevergoeding op overtreding van het verbod op nevenwerkzaamheden. Dit zou in de weg staan aan het opleggen van een andere sanctie. Het Hof gaat daar niet in mee. Een dergelijke boeteclausule in de arbeidsovereenkomst laat onverlet dat de werkgever een andere sanctie mag toepassen, zoals een ontslag op staande voet.
Gerechtshof Arnhem, 31 juli 2012, LJN: BX4601
Tip: Wij zien regelmatig dat in de arbeidsovereenkomst een concrete sanctie wordt gekoppeld aan een ontoelaatbare handeling van werknemer. Op zichzelf is daar niets mis mee. Om discussie te voorkomen over de al dan niet bestaande exclusiviteit van een vooraf overeengekomen sanctie, adviseren wij in de arbeidsovereenkomst een bepaling op te nemen die de werkgever niet beperkt in het opleggen van sancties. Bijvoorbeeld: “Werkgever kan bij schending door werknemer van (…) te zijner discretie onder meer de volgende maatregelen treffen …”.