Als een werknemer na een dienstverband van 1,5 jaar wegens bedrijfseconomische omstandigheden wordt ontslagen, gaat hij niet akkoord met de geboden compensatie.

Vóór dit dienstverband was de werknemer in dienst bij een onderneming die failliet ging. De huidige werkgever heeft een doorstart gemaakt met een deel van deze gefailleerde onderneming, waarbij hij een aantal voormalig werknemers, waaronder X, in dienst heeft genomen.

Ontslagvergoeding onvoldoende

Nu de huidige werkgever de werknemer zelf om bedrijfeconomische redenen moet laten gaan, houdt hij echter bij het bepalen van de hoogte van de ontslagvergoeding geen rekening met diens arbeidsverleden bij de gefailleerde onderneming. De werknemer vindt in dit licht de geboden compensatie van 1,8 maandsalaris onvoldoende.

 

Verlies van dienstjaren bij faillissement

Het Hof bevestigt, evenals de kantonrechter, de hoofdregel dat het verlies van dienstjaren bij faillissement in beginsel niet meegewogen wordt bij de beoordeling van de redelijkheid van de ontslagvergoeding bij ontslag na doorstart. Dit is volgens het Hof echter anders wanneer de nieuwe werkgever redelijkerwijs geacht moet worden ten aanzien van de verrichte arbeid de opvolger te zijn van de gefailleerde onderneming.

 

Grote zorgplicht

Daarvan was in dit geval sprake volgens het Hof nu de werkgever is doorgestart met een aanzienlijk deel van de werknemers van de gefailleerde onderneming, met dezelfde filialen als de gefailleerde onderneming, en de werknemer dezelfde functie heeft behouden. Onder deze omstandigheden geldt voor de werkgever een grotere zorgplicht en moet een hogere vergoeding aan de werknemer betaald worden.