De Bijenkorf heeft één van haar logistieke medewerkers op 17 april 2009 – conform het bedrijfsbeleid – op staande voet ontslagen, omdat de betreffende medewerker zonder betaling of toestemming een broek en een jasje probeerde mee te nemen uit de winkel.

De logistiek medewerker heeft de nietigheid van het ontslag ingeroepen en doorbetaling van zijn loon gevorderd. Daarbij heeft hij de gedragingen (poging tot diefstal) op zichzelf erkend, maar aangevoerd dat het ontslag wegens zijn persoonlijke omstandigheden (alleenverdiener met twee jonge kinderen, ernstige consequenties van ontslag, jarenlang probleemloos gefunctioneerd, geringe waarde van gestolen goederen) niet gerechtvaardigd was. De kantonrechter oordeelde dat, met name om deze persoonlijke omstandigheden, het ontslag niet gerechtvaardigd was.

 

Ontslag op staande voet gerechtvaardigd

Het hof was van oordeel dat het ontslag wel gerechtvaardigd was. Omdat De Bijenkorf te maken heeft met een verhoogd diefstalrisico, hanteert zij een strikt bedrijfsbeleid betreffende diefstal. In de huisregels is opgenomen dat ontslag op staande voet zal volgen als bewezen wordt geacht dat sprake is van diefstal. De medewerker was van het beleid op de hoogte en wist dat dit beleid strikt gehandhaafd werd. Door zijn eigen handelwijze heeft hij aanleiding gegeven tot een vertrouwensbreuk met zijn werkgever. De persoonlijke omstandigheden kunnen volgens het hof niet tot een ander oordeel leiden.

 

Persoonlijke omstandigheden

De Hoge Raad overweegt dat de persoonlijke omstandigheden betrokken moeten worden bij de beantwoording van de vraag of er sprake is van een dringende reden, die het ontslag op staande voet rechtvaardigt. Vervolgens overweegt de Hoge Raad dat ook als de gevolgen van het ontslag ingrijpend zijn, de afweging van de persoonlijke omstandigheden tegen de aard en ernst van de dringende reden tot slotsom kan leiden dat onmiddellijke beëindiging arbeidsovereenkomst gerechtvaardigd is.

In dit kader berust het oordeel van het hof op een juiste rechtsopvatting en is alleszins begrijpelijk. Datzelfde geldt voor het oordeel van het hof dat de gevolgen die dit ontslag voor de medewerker had, niet konden afdoen aan de gerechtvaardigdheid daarvan. Enerzijds heeft de medewerker niet onderbouwd dat hij zich geen inkomen of uitkering kan verwerven, en anderzijds wegen de belangen van De Bijenkorf bij het voorkomen van diefstal door haar eigen personeel, zwaarder.

 

Hoge Raad 20 april 2012, LJN BV9532

 

Tip

Niet alleen de gedragingen van de werknemer spelen bij het verlenen van ontslag op staande voet een rol, maar ook alle andere omstandigheden van het geval. Benoem in de ontslagbrief dat je als werkgever al deze aspecten hebt meegewogen bij de beoordeling van het ontslag.