Als je je collega op de werkvloer beledigd is dit niet direct reden tot ontslag. Gebeurt dit op social media dan wel vindt de Duitse rechter. Dit omdat op social media een bericht door veel mensen wordt gelezen. In het geval van de werknemer die zijn collega voor Speckrolle (spekrol) en Klugscheisser (betweter) uit had gemaakt bevonden zich onder de Facebook-vrienden van de beledigde persoon veel collega’s.
Arbeidsconflicten
Dit is niet alleen in Duitsland het geval. In mei van dit jaar berichtte juridisch dienstverlener Arag dat werknemers steeds vaker worden ontslagen vanwege uitlatingen via social media. Het aantal arbeidsconflicten nam in het eerste kwartaal dit jaar met twintig procent toe. Een flink deel daarvan heeft te maken met uitingen op social media aldus juridisch dienstverlener Arag. Schelden, je grieven eruit gooien of doodleuk vertellen wat je aan het doen bent terwijl je je ziek hebt gemeld, zijn allemaal redenen voor ontslag.
Protocol
Uit het onderzoek van de juridisch dienstverlener blijkt dat een op de drie bedrijven zijn werknemers in de gaten houdt. 10 procent doet dit zelfs regelmatig. Vooral door de economische crisis zijn bedrijven kritischer.
Eerdere ontslagen
Werkgevers staan sterk wat betreft uitlatingen op het net zo bleek uit een ontslagzaak bij Blokker waarin een medewerker behoorlijk tekeer ging tegen het bedrijf. En ook een operatieassistente verloor haar baan nadat bleek dat zij met haar bandje optrad terwijl ze zich ziek had gemeld.