Vanaf 1 juli is het voor gemeenten goedkoper om ambtenaren die ondermaats presteren te ontslaan. Dit is het gevolg van een akkoord tussen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden AbvaKabo, FNV, CNV en CMHF.

Volgens het akkoord zullen de hoogte en de duur van de toeslag die ambtenaren boven op hun WW-uitkering krijgen, drastisch worden ingeperkt. Het uitgespaarde geld zetten gemeenten in om ontslagen personeel via cursussen aan nieuw werk te helpen. Bedrijven werken al langer met re-integratietrajecten, maar het is voor het eerst dat de overheid een dergelijke regeling opzet voor ontslagen personeel. Zowel gemeenten als vakbonden zijn huiverig de maatregel een versoepeling van het ontslagrecht te noemen.

 

Stijging
Hoeveel goedkoper het ontslaan van ambtenaren wordt of hoeveel extra ontslagen de maatregel met zich zal meebrengen, is nog onduidelijk. In de ambtelijke sector worden maar weinig mensen ontslagen, maar de VNG verwacht dat dit aantal hiermee enkele procentpunten zal stijgen. Ook het aantal ambtenaren dat met een gouden handdruk vertrekt, moet omlaag.

 

Hervorming
De VNG wil graag een stap verder gaan en pleit ervoor dat het ontslagrecht voor ambtenaren wordt hervormd. En ook in de Tweede Kamer gaan er stemmen op om de bijzondere ambtenarenstatus op te heffen. In 2005 gaf de Kamer al opdracht tot modernisering van het ontslagrecht van ambtenaren, maar verantwoordelijk minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken (PvdA) gaf daar tot op heden geen gehoor aan.

Privaatrecht

D’66-Kamerlid Fatma Koser Kaya doet nu een hernieuwde poging het onderwerp op de agenda te krijgen. Koser Kaya wil dat ambtenaren bij ontslag op dezelfde manier worden behandeld als gewone werknemers. Het ontslagrecht van de één miljoen ambtenaren valt nu nog onder het bestuursrecht en niet, zoals bij de zes miljoen ‘gewone’ werknemers, onder het privaatrecht.