Een werknemer krijgt het aanbod om voor de tweede keer de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te verlengen. Na de ondertekening en enige dagen voor de datum van de nieuwe arbeidsovereenkomst meldt de werknemer zich ziek. De werkgever stelt dat per ongeluk het aanbod is gedaan, omdat de werknemer niet zou functioneren. De arbeidsovereenkomst is volgens de werkgever van rechtswege geëindigd.

De werkgever is van mening dat de werknemer in de functie van vertegenwoordiger over te weinig competenties zou beschikken en dat dit zou zijn besproken. Het aanbod voor een nieuwe arbeidsovereenkomst is per abuis op zijn bureau neergelegd. De werknemer stelt dat de werkgever van hem af wil vanwege zijn ziekte bestaande uit burn out-klachten. Het verzoek tot ontbinding is in strijd met het opzegverbod wegens ziekte. Het geschil over de al dan niet verlengde arbeidsovereenkomst leidt volgens de werknemer niet tot een verstoorde arbeidsverhouding.

 

Opzegverbod wegens ziekte

De rechter oordeelt dat voldoende gebleken zou zijn dat het ontbindingsverzoek geen verband houdt met de ziekte. Een goede basis voor verdere samenwerking tussen partijen zou ontbreken en bovendien is de arbeidsrelatie verstoord. Van disfunctioneren is echter niet gebleken. Het verslag waar dit in zou staan is niet door de werknemer ondertekend, de werknemer heeft geen kopie ontvangen en hij betwist dat het gesprek heeft plaatsgevonden. De door de werkgever gewenste beëindiging blijkt ook niet uit een aan de werknemer gestuurde e-mail. Daarin wordt juist naar de ziekte verwezen. De rechter beslist dat de werkgever de verstoorde arbeidsrelatie valt te verwijten. De handelswijze van de werkgever is in strijd met goed werkgeverschap zodat een vergoeding wordt toegekend op basis van de kantonrechterformule met een C-factor 1,5.

 

Rechtbank Alkmaar, sector kanton, 6 december 2011, LJN: BV2174

 

Tip

Laat functioneringsverslagen door de werknemer tekenen zodat over het gevoerde gesprek geen misverstand kan bestaan.