Na ontdekking van de provisieregeling is de werkgever een gesprek met de werknemer aangegaan om een poging het conflict uit de wereld te helpen. Tijdens dit gesprek wordt de werknemer onvoorbereid geconfronteerd met de aanwezigheid van een medewerker van de provisieverstrekkende leverancier en de belastingadviseur van de werkgever.
De werkgeefster stelt dat de arbeidsovereenkomst moet worden ontbonden, omdat er geld dat aan haar toekomt door de werknemer is verduisterd. Door het handelen van de werknemer is de werkgeefster ook ieder vertrouwen in de werknemer verloren. De werknemer wil ook een einde aan de arbeidsovereenkomst. Op basis van een dienstverband van 30 jaar en vanwege de psychische aandoening waaraan de werknemer door toedoen van de werkgeefster lijdt, vordert de werknemer een vergoeding van € 213.226,20.
Verzwijging basis arbeidsconflict
De kantonrechter oordeelt dat het op de weg van de werknemer had gelegen om de werkgeefster te informeren over de afspraak met de leverancier. Bij de bepaling of er een vergoeding moet worden toegekend, blijft vooropstaan dat de verzwegen provisieregeling aan de basis lag van het gerezen arbeidsconflict. De werknemer is hierin ernstige verwijten te maken.
De kantonrechter oordeelt dat de werkgeefster het confronterende gesprek onzorgvuldig is ingegaan, zonder de werknemer van te voren op de hoogte te stellen van de inhoud van het gesprek en zonder hem de mogelijkheid te bieden zich door een derde te laten bijstaan. De kantonrechter ontbindt de arbeidsovereenkomst en kent daarbij een vergoeding toe aan de werknemer van € 10.000. Hierbij is slechts rekening gehouden met de duur van de tweede arbeidsovereenkomst.
Tip
Laat een werknemer op voorhand globaal weten wat u wilt bespreken en geef de werknemer de mogelijkheid zich te laten bijstaan in geval van confrontatie met een ernstig feit.
Rechtbank Maastricht, sector Kanton, 13 mei 2011, LJN: BQ0061