Bedrijven moeten bij reorganisaties snel meer vrijheid krijgen om te selecteren welke vakkrachten ze willen houden. Dat wil een meerderheid in de Tweede Kamer.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum vraagt in een motie om het onmisbaarheidscriterium te verruimen. De oppositiepartijen PvdA, ChristenUnie en D66 steunen hem daar in.

 

CDA-minister Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft eerder beloofd om verruiming van het onmisbaarheidscriterium te bekijken. De minister overlegt inmiddels met werkgeversorganisaties en de vakbeweging.

 

Maar de Kamer wil sneller duidelijkheid, omdat door de economische crisis steeds meer bedrijven in de problemen komen. Volgens de Kamer is de deeltijd-WW ontoereikend om personeel tijdelijk minder te laten werken en zijn reorganisaties nodig.

 

Bij reorganisaties zijn werkgevers verplicht het afspiegelingsbeginsel te hanteren. Hierdoor worden in elke leeftijdsgroep mensen met de minste dienstjaren ontslagen, met als risico dat waardevolle vakkrachten de laan uitgestuurd worden die nodig zijn als de economie aantrekt.

 

Let op

U kunt nu al bij reorganisaties op grond van het onmisbaarheidscriterium werknemers ontzien, als zij van groot belang zijn voor het voortbestaan van de organisatie. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil dat vooral kleinere bedrijven makkelijker een beroep hierop kunnen doen, omdat het midden- en kleinbedrijf vaak minder mogelijkheden heeft om vakkrachten aan zich te binden.

 

Selecteren volgens het afspiegelingsbeginsel

Ondernemers kennen de nieuwe ontslagprocedures vaak niet goed, waardoor ze ongewild (jonge) talentvolle werknemers moeten laten gaan. Maar vooral in grotere bedrijven is het mogelijk om met functies te schuiven of functies te wijzigen door taken te herverdelen, zodat waardevolle werknemers niet de laan uit worden gestuurd. Dit zal dan wel voorafgaand aan een reorganisatie en de bijbehorende ontslagronde moeten gebeuren. Hoe u boventallige werknemers selecteert volgens het afspiegelingsbeginsel kunt u leren bij het seminar ‘reorganiseren vanuit HR tijdens de kredietcrisis’.