Grote bedrijven doen het steeds vaker: het volledig laten vervallen van een functie om vervolgens een nieuwe functie te creëren waar de werknemers dan op kunnen solliciteren. Dit wordt de ‘methode De Blécourt’ of ook wel de ‘stoelendansmethode’ genoemd. Met deze methode hoeft het afspiegelingsbeginsel niet te worden toepast en kan de werkgever zelf kiezen welke werknemers hij terug laat keren. Is deze methode wel toegestaan?

In deze zaak verzoekt de werkgever ontbinding van de arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer op bedrijfseconomische gronden. De werknemer raakt als gevolg van een reorganisatie haar functie kwijt. De werkgever heeft haar functie laten vervallen. In de plaats daarvan is een nieuwe zwaardere functie gecreëerd. De werknemer heeft hierop gesolliciteerd maar is niet aangenomen.

Zorgvuldige selectie
 

De kantonrechter is in deze zaak van mening dat er daadwerkelijk sprake is van een bedrijfseconomische reden. Ook de vorm die werkgever heeft gekozen voor de reorganisatie is naar de mening van de rechter acceptabel. De rechter geeft aan dat de werkgever deze ‘stoelendansmethode’ mag toepassen mits kan worden nagegaan dat de selectie van de kandidaten voor de nieuwe gecreëerde functies zorgvuldig heeft plaatsgevonden. Het moet duidelijk aantoonbaar zijn dat er geen sprake is van willekeur.

De oude functie van de werknemer is volgens de kantonrechter niet uitwisselbaar met de nieuwe gecreëerde functie. Het niveau van de nieuwe functie is hoger. De werknemer heeft een psychologisch onderzoek ondergaan en daaruit is komen vast te staan dat zij dit hogere niveau niet heeft. Nu de ziekte van de werknemer geen verband houdt met het feit dat zij het gewenste niveau van de nieuwe functie niet kan halen, ziet de rechter geen belemmeringen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

Kantonrechter Eindhoven 1 juli 2013, ECLI:NL:RBOBR:2013:2777

Tip

Indien u in uw bedrijf kiest voor het volledig laten vervallen van een functiegroep om vervolgens een nieuwe functie te creëren waar u uw werknemers op laat solliciteren, is het van groot belang dat de nieuwe functie ook daadwerkelijk wezenlijk verschilt van de oude functie. Het slechts ‘heretiketteren’ van de oude functie zal er niet toe leiden dat u vrijgesteld wordt van het toepassen van de afspiegelingsbeginsel. Vervolgens dient u erop te letten dat de selectieprocedure aantoonbaar zorgvuldig plaatsvindt.