Werkgevers moeten met het nieuwe wetsvoorstel werknemers makkelijker kunnen ontslaan, maar volgens onder andere Stefan Sagel, arbeidsrechtadvocaat bij De Brauw en hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit Leiden, is dit niet het geval. Sterker nog het pakt juist gunstiger uit voor de werknemer zo laat hij op BNR weten.
Ellenlange procedures
Door de mogelijkheid tot hoger beroep en cassatie in het nieuwe systeem ziet Sagel aankomen dat er ellenlange procedures komen. Daar waar het nu vaak bij de kantonrecht in twee maanden geregeld kan zijn. Om van die onzekerheid af te zijn, verwacht Sagel dat werkgevers maar weer meer geld gaan betalen om ervan af te zijn.
Dossieropbouw
Sagel is niet de enige die hier zo over denkt. Ook Rogier Duk, arbeidsrechtadvocaat van BarentsKrans en buitengewoon hoogleraar aan de Erasmus Universiteit is van mening dat het niet makkelijker wordt om ontslagen te worden. Werkgevers moeten nog steeds aan dossieropbouw doen en hun werknemer een verbetertraject aanbieden voordat ze tot ontslag mogen overgaan aldus de hoogleraar in het Financieele Dagblad. En ook haalt hij evenals Sagel het hoger beroep en cassatie aan, een recht dat werknemers nu niet hebben.
Transitievergoeding
De ontslagvergoeding is dan wel gemaximeerd, maar Duk denkt niet dat dit zoden aan de dijk zet. Sowieso hoor hij zelden dat de vergoeding een bezwaar is om te ontslaan aldus de hoogleraar in het FD. En ook de extra vergoeding bij ernstig verwijtbaar ontslag (nu kennelijk onredelijk ontslag) waar geen limiet op zit, kan volgens hem behoorlijk duur uitpakken. Hij verwacht dat werknemers die een lage vergoeding krijgen, veel getuigen zullen aandragen en dat ‘de kantonrechters daar soepel mee om zullen gaan’.
Het wetsvoorstel wordt vrijdag in de ministerraad besproken.