Minister Donner bekijkt of hij u een handje kan helpen bij het behouden van uw deskundige vakkrachten. Hij vindt dat u als werkgever bij reorganisaties meer vrijheid moet krijgen om uw waardevolle krachten te behouden. Dat zou kunnen betekenen dat de touwtjes van de afspiegelingsregeling op een lossere stand worden gezet.

Donner kondigde de mogelijke versoepeling dinsdag 10 februari tijdens een debat in de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van onder meer zijn eigen partij en de SP aan. Het CDA en de grootste oppositiepartij vrezen dat werkgevers nu waardevolle vakkrachten moeten ontslaan door toepassing van het afspiegelingsbeginsel, terwijl zij straks weer hard nodig zijn als de markt aantrekt en de personeelstekorten toenemen door de vergrijzing.

 

Wensen SP

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt benadrukte wel dat er geen sprake mag zijn van selectief mensen ontslaan. Dat ging Donner te ver. Hij vindt dat de SP er enerzijds niet voor kan pleiten dat werkgevers hun vakkrachten moeten kunnen behouden en anderzijds de voorwaarde stelt dat werkgevers niet zelf mogen selecteren.

 

Onmisbaarheidscriterium

Overigens kunt u nu al bij reorganisaties op grond van het zogenoemde onmisbaarheidscriterium werknemers ontzien als zij van groot belang zijn voor het voortbestaan van de organisatie. CDA-Kamerlid Eddy van Hijum wil dat vooral kleinere bedrijven makkelijker een beroep hierop kunnen doen, omdat het midden- en kleinbedrijf vaak minder mogelijkheden heeft om vakkrachten aan zich te binden.

 

Let op

Afspiegeling, zoals in artikel 4.2. van het Ontslagbesluit is vastgelegd, betekent dat een ondernemer zijn personeelbestand in vijf leeftijdscategorieën moet indelen van elk tien jaar tussen 15 en 65 jaar. Vervolgens komt dan weer het uitwisselingscriterium aan de orde, bij het vaststellen van de ontslagvolgorde. Het WERKbedrijf toetst vervolgens of er binnen 26 weken nog herplaatsingsmogelijkheden zijn teneinde het ontslag te voorkomen.