Iets te veel drinken en de baas eindelijk durven aanspreken. Of zo veel drinken en hem de huid vol schelden. Het gebeurt jaarlijks tijdens kerstborrels. Maar hoe bont moet je het maken wil je op staande voet ontslagen (kunnen) worden?

Billen knijpen in het donker, overgeven op de dansvloer, inside information wereldkundig maken. Bijna de helft van de Nederlandse werknemers (45 procent) blijkt zich wel eens te misdragen op de bedrijfsborrel aldus carrièresite Monster. Maar daar waar de een er met een berisping vanaf komt, hoeft de ander niet meer terug te keren. Voor 6 procent van de zich misdragende werknemers betekende het einde carrière, 8 procent ondervond imagoschade zo leert de poll.

 

Openbaar toilet

Een klassiek voorbeeld van een gezellige dronk die minder gezellig afliep was de werknemer die de act te lijf ging. Hij was zo dronken dat hij probeerde een van de steltlopers van een optredend duo ten val te brengen. Verder speelde hij zonder toestemming dj en schold de leidinggevende die er wat van zei uit. Vervolgens ging hij helemaal los. Hij liep met ontbloot bovenlijf door de danszaal, maakte seksuele toespelingen tegenover partners van collega’s en betastte een vrouwelijke collega in het kruis. Met als apotheose een plaspauze tegen een tafel in de danszaal.

 

Staande voet afgewezen

Hoewel hij naderhand z´n excuses heeft aangeboden, moest het bedrijf vaststellen dat deze medewerker de naam van het bedrijf heeft bezoedeld en zich onmogelijk had gemaakt bij zijn collega’s en leidinggevenden. Hij werd dan ook op staande voet ontslagen. Omdat het bedrijf bij dit ontslag op staande voet niet geheel zeker was van zijn zaak, heeft het ter voorkoming van een eventuele verstrekkende loonvorderingsprocedure een ontslagvergunning aangevraagd bij het CWI (UWV WERKbedrijf) ´voor zover vereist´. Het CWI heeft deze aanvraag echter niet willen inwilligen omdat de misdragingen niet tijdens werktijd en niet op de werkplek plaats hebben gevonden. De ontslagen medewerker stelde daarop bij de kantonrechter een loonvordering tegen het bedrijf in.

 

Toch ontslag

De kantonrechter oordeelde dat het beschreven gedrag als ernstig wangedrag aangemerkt moet worden en dat het van onvoldoende betekenis is dat dit gedrag zich buiten werktijd en niet op de werkplek heeft voorgedaan. De kantonrechter heeft begrip voor het bedrijf dat het geen enkel vertrouwen meer in deze werknemer heeft en is van mening dat de werknemer zich door zijn gedrag tijdens dit fatale personeelsfeest voorgoed onmogelijk heeft gemaakt bij zijn collega’s en leidinggevenden. Vooral door de betastingen en het urineren in het openbaar.