Een werknemer heeft ontslag op staande voet genomen bij zijn werkgever omdat zijn werksituatie onhoudbaar is geworden. De werkgever stelt dat de werknemer zich niet aan de wettelijke opzegtermijn heeft gehouden en eist een schadevergoeding van zijn werknemer. De werknemer op zijn beurt vordert loon dat met terugwerkende kracht is ingehouden vanwege een achterblijvende verkoopomzet.

Volgens het Hof zijn er geen omstandigheden die het nemen van een ontslag op staande voet door de werknemer rechtvaardigen. Hoewel de werknemer in dat geval een opzegtermijn in acht zou moeten nemen beslist het Hof dat tussen partijen een afspraak is gemaakt dat de werknemer geen opzegtermijn hoefde te hanteren.

 

Opzegtermijn

Verder beslist het Hof dat de werkgever onvoldoende argumenten heeft genoemd waaruit zou blijken dat de werknemer zijn werk niet goed zou hebben overgedragen. Mocht dat wel het geval zijn geweest dan zou de afspraak, dat de opzegtermijn niet hoefde te worden gehanteerd, zijn komen te vervallen.

 

Goed werkgeverschap

Het Hof beslist dat tussen partijen ook een afspraak is gemaakt dat met terugwerkende kracht het loon verlaagd mocht worden. Goed werkgeverschap brengt echter mee dat de werkgever de werknemer tijdig waarschuwt als hij deze maatregel wil toepassen. De werknemer mocht er bovendien op vertrouwen dat zijn loon niet zou worden verlaagd nu de werkgever hem objecten heeft gegeven waaruit moeilijk de afgesproken verkoopomzet kan worden gehaald.

 

Gerechtshof Leeuwarden, 14 september 2011, LJN : BS8653

 

Tip

Een afspraak over lager loon met terugwerkende kracht is mogelijk, maar dan alleen als de werkgever tijdig laat weten dat hij deze maatregel wil toepassen.