Eind 2008 waren volgens de enquête meer dan een miljoen mensen bang om hun baan te verliezen, dat is 18 procent van de werkenden. Een jaar eerder was dat nog 16 procent.
De angst om op straat gezet te worden is het grootst bij uitzendkrachten ouder dan 24 jaar. Van deze groep is meer dan de helft bang om werkloos te worden.
Over het algemeen zijn werknemers in de sectoren horeca, vervoer en communicatie het bangst om ontslagen te worden, in deze sectoren steeg de bezorgdheid ook het sterkst vergeleken met een jaar eerder.
Mannen
Mannen, werknemers tussen de 45 en 54 en laagopgeleiden maken zich vaker zorgen dan vrouwen, jongeren en hoger opgeleiden. Werkenden van niet-westerse afkomst zijn bijna twee keer zo bang als autochtonen om hun baan te verliezen.
In de enquete gaf 40 procent van de werknemers aan dat er binnen hun bedrijf het afgelopen jaar sprake was van reorganisaties, fusies of inkrimpingen. Op dit moment is 4,4, procent van de beroepsbevolking werkloos.
Het CBS ondervroeg 22 duizend mensen voor de jaarlijkse enquête.
Tip
In tijden van recessie kampen medewerkers met stress door arbeidsonzekerheid. Dat leidt -ook bij diegenen die hun baan nog wel hebben- tot lichamelijke en psychische klachten. Uit onderzoek van onder meer de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat de mate van stress sterk afhankelijk is van de duidelijkheid die een bedrijf geeft over het aantal ontslagen. Om stress bij medewerkers te verminderen kunt u proberen zo open mogelijk te zijn over waar de klappen vallen, op welke termijn en welke ontslagprocedures zullen gelden. Deze regels moeten vervolgens zo eerlijk en consequent mogelijk gehanteerd worden. Psychische en lichamelijke klachten kunnen zo beperkt worden.