Er komen geen banen bij als de arbeidsmarkt nog flexibeler wordt. De onzekerheid wordt er alleen maar groter op. Die kritiek leveren economen op het arbeidsmarktbeleid van het nieuwe kabinet van premier Rutte, zo meldt De Volkskrant.

Door vaste contracten minder vast te maken en flexwerkers meer zekerheid te bieden, moet de arbeidsmarkt meer in beweging komen.

 

Grens is bereikt

Een aantal economen stelt dat de grens wel bereikt is. “ Nederland is koploper als het gaat om een flexibele arbeidsmarkt. Een kwart van de werkenden heeft een flexibel contract of is zzp’er. Zelfs werkgevers vinden de arbeidsmarkt flexibel genoeg”, aldus hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen.

 

Onzekerheid neemt toe

Ondanks de oplopende werkloosheid lijkt Nederland zich redelijk door de economische crisis te slaan. De flexibele schil heeft de economische krimp opgevangen, maar ook onder werknemers met een vast contract neemt de onzekerheid over hun baan toe. “ Omdat tegelijk de uitkeringen lager worden, moet er een andere zekerheid komen,” aldus SER- voorzitter Wiebe Draijer.

 

Initiatieven

Op beperkte schaal zijn er al initiatieven om mensen van baan naar baan te helpen. Wilthagen vindt dat de overheid ‘een loopbaanrevolutie in de regio’ moet stimuleren. Wie werkloos wordt kan dan, redelijk dicht bij huis, overstappen naar een andere sector als het moeilijk is in het oude beroep aan de slag te komen. De omscholing zou moeten worden gefinancierd uit de bestaande opleidings-en ontwikkelingsfondsen.