Sinds 2007 is het aantal arbeidszaken met 37 procent gestegen zo constateert Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR). Van het totaal aantal arbeidszaken gaat het in 54 procent van de gevallen om ontslagzaken. Slechts bij 3 procent ging het om ontslag op staande voet.

In 2012 werden door SAR 19.147 ontslagzaken behandeld. De stichting verwacht de komende twee jaar geen afname in het aantal arbeidszaken.

Social media code

“We merken dat de kwakkelende economie ervoor zorgt dat het aantal ontslagzaken dat we behandelen stijgt. Ten aanzien van het aantal zaken waarbij het gaat om ontslag op staande voet zien we dat mensen simpelweg voorzichtiger worden en minder risico nemen in het arbeidsleven,” zegt Jos Sewalt, directeur van SAR. “Daarnaast zijn werkgevers steeds duidelijker geworden over wat mag, en niet mag. Een social media code is daarvan een goed voorbeeld. Een nieuwe baan vinden in deze economisch moeilijke tijden is niet gemakkelijk. Mensen zetten dat niet zomaar op het spel. Daarnaast krijg je natuurlijk geen WW-uitkering als je op staande voet wordt ontslagen.”

Data SAR, kalenderjaar 2012

Arbeidszaken: 35.117
Ontslagzaken: 19.147
Ontslag op staande voet: 650
Ontslag op staande voet vanwege diefstal/verduistering: +/- 20% van 650

Ontslag op staande voet

1. Werkgever moet altijd voldoende en volledig bewijs hebben voor de dringende reden van ontslag
2. De medewerker moet de kans krijgen om te reageren (hoor en wederhoor)
3. De werkgever kan in geval van ontslag op staande voet overwegen om aangifte te doen, als sprake is van een misdrijf (bijvoorbeeld diefstal).

 

Dringende reden

Verder luistert de omschrijving van de dringende reden voor ontslag op staande voet erg nauw. Werkgevers én werknemers zouden zich hierover juridisch goed moeten laten informeren. Tot slot is voorkomen altijd beter dan genezen: werknemer en werkgever gaan bij voorkeur met elkaar in gesprek als er sprake is van financiële problemen aldus SAR.